Skolomvandlingen drabbar Högalidsskolan

Raketskolan har för första gången på flera år full behörighet bland lärarna på de praktisk-estetiska programmen. För Högalidskolan är det dystrare siffror. Fler elever men misslyckad rekrytering har fått lärarbehörigheten att dyka.

På Nya Raketskolan är lärartätheten 80 procent, vilket är samma nivå som tidigare.

På Nya Raketskolan är lärartätheten 80 procent, vilket är samma nivå som tidigare.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2021-09-04 07:00

Efter skolomvandlingen som genomfördes i samband med skolstarten fick Kiruna två skolor med undervisning på högstadiet. Högalidskolan, som fick elever från Triangelskolan, och Nya Raketskolan, med bibehållen skolstruktur och undervisning under hela grundskolan.

Annika Andersson är rektor för högstadiet på Nya Raketskolan. Hon säger att skolomvandlingen har inneburit ytterligare en behörig lärare till högstadiet, men att verksamheten inte har berörts.

– Den totala lärarbehörigheten ligger på 80 procent och samtliga tjänster är tillsatta vilket är som förra året. Eftersom Triangelskolan blev en mellanstadieskola kom en behörig hemkunskapslärare på högstadiet till oss. Dessutom har två nya lärare kommit söderifrån, men som har anknytning till Kiruna, säger Andersson.

Detta läsår är första gången på många år Nya Raketskolans högstadie har full lärarbehörighet inom de praktisk-estetiska ämnena.

– Det har alltid varit svårt att få tag, särskilt i musik men vi har även trä- och textilslöjd, idrott och inom hemkunskapen har vi två, säger Andersson.

På Högalidskolan går utvecklingen åt motsatt håll. Från att ha haft en lärarbehörighet på 85 procent ligger siffran idag på 63 procent sett till högstadiet.

– Det är en rejäl sänkning från förra året. Det har sin grund i att vi efter skolstrukturförändringen ökat elevantalet från 280 till 350 samtidigt som vi inte ökat antalet lärare med adekvat lärarutbildning, skriver Ilkka Tapojärvi, rektor för högstadiet på Högalidskolan, i ett mejl.

– Vi har kvar ungefär samma antal behöriga lärare som för ett år sedan. Men vi har inte lyckats rekrytera nya behöriga lärare i takt med det ökade elevantalet.

För drygt en vecka sedan saknades sju lärare och totalt tio personal på högstadiet. I dag saknas tre lärare och totalt fyra personal skriver Tapojärvi.

Till SVT säger Tapojärvi att han använt sig av sociala medier för att försöka hitta personal. 

– Det handlar om att börja söka i sina nätverk, kamrater och kamraters kamrater. I dag har jag pratat med rektorskollegor om att kontakta byggföretag för att få tag på en träslöjdslärare, säger Tapojärvi.

Insatserna har lett till att föräldrar har hört av sig och visat intresse för att jobba inom skolan och testa ett nytt arbete säger Ilkkka Tapojärvi till SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!