– Jag har läst de inledande åtgärdarna som är gjorda och förhören som är hållna. Utifrån det har jag gett ytterligare direktiv till polisen som de ska genomföra, säger åklagaren Anette Ölmbro.
Läs mer: "Hotet kom via internet"
Hon vill inte gå in på exakt vad direktiven består i eftersom utredningen pågår men säger att det rör sig om vanligt utredningsarbete som inbegriper förhör och undersökning av beslagtaget material. Bland annat undersöks elevens dator som polisen tog i beslag vid husrannsakan av dennes bostad.
Läs mer: "Elev låg bakom hotet mot Raketskolan"
Först när polisen genomfört de direktiv de fått av Anette Ölmbro gör hon en bedömning om det går att styrka brott och om ett åtal blir aktuellt.
Enligt uppgifter från polisens kommunikatör Kristina Lantto erkände eleven att han eller hon stod bakom hotet - som handlade om hur man genomför en skolskjutning. Huruvida eleven erkänt hotet eller inte vill emellertid inte Anette Ölmbro bekräfta i dag (läs: måndag).
Läs mer: "Hotet: Sökte hjälp för en skolskjutning"
Brottsrubriceringen är olaga hot. Eleven är straffmyndig, det vill säga över 15 år gammal men yngre än 18. Det innebär att eleven kan dömas för brott men inte till fängelse.
– En person i den åldern kan dömas precis som en person som är över 18 år, dock med vissa inskränkningar i det att man inte dömer dem till fängelse. Men du har ju hela skalan, allt från böter till villkorlig dom till ungdomstjänst och skyddstillsyn, säger Anette Ölmbro.
Hon förklarar att ett verbalt dödshot ligger ungefär på bötesnivå.
– Det här är ju snäppet värre. Men jag vill inte föregripa rättens prövning om vad det blir för påföljd i det här fallet om någon ska åtalas och dömas, säger hon.
Eleven har tilldelats en försvarare, vilket enligt Anette Ölmbro i princip är praxis när det handlar om ungdomar.
NSD har sökt advokaten utan framgång.