Skolbygge leder till flyttkarusell

Bygget av den nya Raketskolan i Kiruna startar en flyttkarusell av lärare och elever.Till midsommar ska hela den befintliga skolan vara tömd.I augusti rullar en ny tillfällig skola in på 20 lastbilar.

Eleverna får en ständig påminnelse om hur den nya Raketskolan ska se ut när den står klar till höstterminen 2012.FOTO: HANS STERNLUND

Eleverna får en ständig påminnelse om hur den nya Raketskolan ska se ut när den står klar till höstterminen 2012.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-05-14 13:01

Projektet kring den nya Raketskolan innebär inte bara ett 250-miljonerkronorsbygge som pågår på plats och ställe.

Även den befintliga delen av skolan ska renoveras, vilket innebär att skolan måste utrymmas och att undervisningen ska ske i tillfälliga lokaler på annan plats under ett helt läsår.

Någon möjlighet att tränga in de 300 eleverna i andra skolor i Kiruna visade sig inte finnas.

Därför blir lösningen en tillfällig skola som byggs upp med hjälp av flyttbara moduler.

Lyfts av med kran
Lagom innan skolstarten rullar lastbilarna in med modulerna som lyfts ned med kran på förberedda ytor vid Satellitskolan.

Till samma plats flyttades fyra baracker på 1970-talet och användes som tillfälliga skollokaler efter den stora inflyttningen till Lombolo.

Förstärka elmatningen
De barackerna är sedan länge rivna och har lämnat en tom yta efter sig.

- Vatten- och avlopp är redan framdraget till platsen. Vi måste förstärka elmatningen, i övrigt är det inga stora markarbeten som behöver göras, säger Sten Suup som är projektledare för nya Raketskolan.

Sexåringar på bussen
Sten Suup tror att den nya ännu namnlösa skolan blir en bra lösning. Han säger att alternativet hade varit betydligt sämre för eleverna.

- Det hade inte varit lämpligt att bussa upp barnen upp på stan. Framför allt vill man inte sätta sexåringar på bussen, säger han.

Barackerna från 1970-talet kom att stå kvar betydligt längre än vad det var tänkt. Sten Suup anar att de nya barackerna heller kanske inte blir så tillfälliga.

Det kan vara brist på skollokaler på Lombolo även efter invigningen av nya Raketskolan som ändå ska svälja 700 elever.

Kostar nio miljoner
- När man öppnar de nya 110 lägenheterna på Glaciären misstänker jag att vi kommer att se en inflyttning av barnfamiljer till Lombolo, säger han.

Den tillfälliga skolan utgörs av tre byggnader som hyrs in till en totalkostnad av nio miljoner kronor. I summan ingår transport, hyra och avveckling.

Två byggnader ska innehålla totalt 16 klassrum. De vänds med ingångarna mot varandra och uppförs i två våningar. En byggnad ska innehålla en matsal samt lokaler för rektor och kansli.

Kan förlängas
Avtalet om de flyttbara skollokalerna gäller till september 2012, men kan förmodligen förlängas. De går också att avveckla modulvis, till exempel genom att ta bort övervåningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om