Skolan som siktar högst

Rymdgymnasiet lyckades med det knappt någon trodde var möjligt.Det går att få elever från hela landet att flytta till Kiruna – om bara profilen på utbildningen är tillräckligt lockande.

Foto:

Kiruna2009-01-09 07:51
Det är en helt vanlig måndagsförmiddag på Rymdgymnasiet och ett antal raketuppskjutningar står på schemat.
Det är inte så dramatiskt som det låter. Årskurs två har fysiklabb och har fått i uppdrag att räkna ut utgångshastighet och nedslagsvinkel på en miniatyrraket som skjuts i väg med tryckluft.
Går det att ha en rymdvinkel på experimenten så tar man chansen.
Det är ändå rymdprofilen som har lockat 96 elever att flytta till Kiruna. De kommer från landets alla hörn och har brutit upp från sin trygga tillvaro för att pröva på något helt nytt och annorlunda.
Det är faktiskt en helt oväntad utveckling.
Trevande start
När Malmens friskolor ville starta Rymdgymnasiet befarade politiker och skolledning att den kommunala gymnasieskolan skulle dräneras på elever.
Erfarenheterna talade för det. Vid den tiden hade Kiruna ett hundratal elever som gick gymnasieutbildningar på andra håll och bara 25 inflyttade.
Rymdgymnasiet startade till vårterminen 2001 och fick en trevande start. Av 23 elever som togs in kom hälften från Kiruna kommun, 17 var tjejer.
Men redan till det första höstintaget samma år hade något hänt. Nu var det över 100 sökande till 32 platser, könsfördelningen var utjämnad och det krävdes toppbetyg för att komma in.
Få avhopp
Så har det sett ut när det gäller intagen sedan dess. Samtidigt har avhoppen under utbildningens gång varit få.
Vad är då förklaringen till framgångarna?
Rektorn Christina Söderlund tror framför allt att man har hittat en profilering som man är ensam om och som tilltalar unga människor.
–Rymden och universum är något som intresserar alla sedan barnsben. Man börjar fråga om stjärnor och planeter redan i tidig ålder och slutar aldrig att fascineras.
David Hagsved från Hudiksvall går andra året och ångrar inte sitt val. Han säger dock att det har varit mer vanlig utbildning än han trodde så här långt.
–Jag föreställde mig att det skulle vara mer spejsat. Men jag förväntar mig att många av de coola sakerna kommer under det tredje året.
Hälften profilkurser
Ungefär en fjärdedel av kurserna är profilkurser och eleverna får nosa på det som händer vid rymdbasen Esrange och Institutet för rymdfysik. De har till och med fått göra egna experiment som skickas upp med raketer och ballonger.
Christina Söderlund säger att närheten och kopplingen till Kirunas övriga rymdnäring är en förutsättning.
–Utan den vore vi ingenting. Då och man hade kunnat ha ett rymdgymnasium precis var som helst, säger Christina Söderlund.
Däremot har Rymdgymnasiet inte blivit den rekryteringsbas för högskoleutbildningarna på Rymdcampus som man hade hoppats på. Det är också få som har stannat kvar i Kiruna av andra anledningar efter examen.
David Hagsved har inte skissat på några framtidsplaner ännu.
–Jag behöver inte bestämma mig på ett bra tag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om