Skolan ingen idyll

Mer än hälften av barnen och ungdomarna i Kiruna oroar sig för att misslyckas i skolan. Och var femte elev känner sig otrygg i kollektivtrafiken på kvällen. - Jag hoppas att det här blir en väckarklocka för skolorna och politikerna, säger Asta Elebrand Sammelin, Rädda Barnen.

Foto: Maria Unga

KIRUNA2012-01-25 18:12

Under 2011 genomförde Rädda Barnen en stor enkätundersökning där 24 500 barn och ungdomar i hela Sverige har deltagit.

Syftet är att ge en bild av hur barn och unga upplever sin vardag och vilka frågor de tycker är viktiga.

Stressande
I Kiruna har 400 elever från klass 6, 8 och första året på gymnasiet svarat på enkäten. Svaren visar bland annat att hälften oroar sig för att misslyckas i skolan, och 62 procent upplever skolan som stressande.

På onsdagen presenterades materialet för rektorer och pedagoger från skolorna i Kiruna.

- Jag känner igen det här, ungdomarna känner så mycket stress över skolan och att skolarbetet tar mycket av deras fritid. De vill lyckas, men är rädda för att inte räcka till. Vi måste se över hela skolsystemet, säger Anna Egwall, specialpedagog på Hjalmar Lundbohmsskolan.

Inte trygga
Något som förvånade många av deltagarna på mötet var att hela 23 procent svarat att de sällan eller aldrig känner sig trygga i kollektivtrafiken på kvällen. Siffran är lika hög i Kiruna som i övriga Sverige.

- Det är anmärkningsvärt att även om Kiruna upplevs som en lugn, trygg och liten stad, så är ungdomarna rädda för att vistas utomhus och använda kollektivtrafiken på kvällen, säger Asta Elebrand Sammelin, som är ordförande för Rädda Barnens lokalförening i Kiruna.

Ambitiösa
Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin var inbjuden hedersgäst på mötet. Hon tycker att det också finns många positiva siffror i enkäten.

- Barn i Kiruna är ambitiösa och vill klara skolan och vill vara med och bestämma. Därför är det viktigt att se till att beslutsfattarna gör någonting. Nu har barnen delat med sig av vad de tycker, nu är det vårt ansvar att se till att det händer någonting, säger Elisabeth Dahlin.

FaktaSå tycker ungdomarna

➤ 63 procent har inte hört talas om barnkonventionen.

➤ 51 procent oroar sig för att misslyckas i skolan.

➤ 62 procent upplever skolan som stressande.

➤ 91 procent vill göra mer för att stoppa mobbning.

➤23 procent känner sig otrygga
i kollektivtrafiken på kvällen.

➤71 procent vill göra mer för att minska användandet av alkohol och droger bland vuxna.

➤ 92 procent ser för sin egen del positivt på framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om