Skipreparatör allvarligt skadad

LKAB:s huvudskyddsombud berättar att alla är berörda av olyckan.

GRUVAN. Mannen som skadades fick hjälp av sina arbetskamrater tills ambulansen kom ned.

GRUVAN. Mannen som skadades fick hjälp av sina arbetskamrater tills ambulansen kom ned.

Foto: Simon Eliasson

KIRUNA2015-01-02 16:22

– Alla blir berörda. Vi har en krisgrupp och den fungerade väldigt bra. Det är väldigt viktigt att medarbetarna får hjälp i krissituationer. Det är speciellt att arbeta under jord och vi måste ta hand om varandra när det händer någonting, säger Christer Öbom som är LKAB:s huvudskyddsombud.

Det var när ett arbetslag med skiprepare skulle göra ett linbyte - byta vajrarna på ett bergsspel som fraktar den krossade malmen till verken - som någonting brast.

– Vi har inte klarlagt ännu vad som hände, vi har en utredning som pågår som startade direkt men någonting hände så att en av operatörerna som var och gjorde jobbet klämdes av vajrarna och fick en smäll av ett kastblock, berättar Christer Öbom.

Skipreparatören skadade en arm, en axel och fick skador i ansiktet.

– De är flera stycken när de gör de här arbetena, de är aldrig ensamma. Arbetskamraterna gjorde en jättebra insats tills ambulansen kom ned. De tog hand om honom på plats och han var vid medvetande hela tiden, berättar Christer Öbom som har arbetat på LKAB sedan 1988 och aldrig hört att en liknande olycka inträffat.

Arbetskamraterna och arbetsledningen åkte upp till Kiruna sjukhus och träffade den skadade mannen innan han åkte vidare till Umeå. De håller nu kontakt med mannen via hans anhöriga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om