Skilda världar i ett och samma land

KIRUNA. Utställningen Leva i två världar har anlänt till Kirunas stadshus. Elva ungdomar med svensk samt romsk, judisk eller samisk bakgrund har skapat utställningen.- Öppna kyl och frys och känn er som hemma! sade Mattias Sikku Valio under invigningen.

Simon Marainen och Mattias Sikku Valio deltog i utformandet av utställningen och fanns på plats underinvigningen.

Simon Marainen och Mattias Sikku Valio deltog i utformandet av utställningen och fanns på plats underinvigningen.

Foto: Alexander Linder

Kiruna2008-06-27 06:00
Tanken bakom utställningen är att försöka visa hur det är att vara hundra procent svensk och hundra procent judisk/samisk/romsk på samma gång.
Simon Marainen och Mattias Sikku Valio, från Nedre Soppero och Övre Soppero, framförde en jojk under invigningen och fortsatte sedan med att berätta lite om arbetet med utställningen.
- Vi ville inte göra det klichéartat med renar och fjäll i centrum. Vi ville visa hur det kan se ut för unga samer, romer och judar, sade Simon Marainen.
Identiteten i fokus
Båda är noga med att poängtera att det inte är en historieutställning utan mer ett försök att beröra identitet och känslorna kring det.
Under en tvåårsperiod arbetade de elva ungdomarna med att utforma utställningen med hjälp av Malmö museer, Judiska museet, Riksutställningar och Samiskt informationscentrum. Möjligheterna att träffas var dock begränsade eftersom ungdomarna bodde på vitt skilda håll i Sverige. Ändå blev sammanhållningen stark när de väl träffades.
- Vi har lärt oss mycket om varandra och våra respektive historia. Det har varit otroligt lärorikt och spännande men också svårt att få fram en känsla om identitet och fördomar, sade Mattias Sikku Valio.
Hemmet centralt
Hemmet är det centrala i utställningen, vilket matförsedda kylskåp, tavlor, böcker och andra mer eller mindre vanliga ting tydliggör. Där finns också tv-apparater som visar inspelat material och hörlurar där det går att lyssna på jojk blandad med exempelvis romsk musik. En tanke med utformningen är att besökarna ska ha just denna möjlighet att vara en del av utställningen och inte bara titta på stela texter och bilder.
- Vi tycker att det är jättebra att man kan röra vid sakerna, sägerVictoria Fjällborg och får medhåll av kompisen Rakel Bergbom när de besöker utställningen.
Kiruna kommuns kulturhandläggare, Cecilia Mörck, är glad över att utställningen finns på plats i Kiruna.
- Jag är stolt över att vi fått hit den. Den är pedagogisk och riktigt fin.
Cecilia Mörck hoppas att skolorna i kommunen kan besöka den till hösten. Utställningen pågår till den 19 september.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om