Skiftarbete - på gott och ont

Kvinnor som skiftarbetar med nattpass har ökad risk för att få bröstcancer.
Varför vet man inte.
-  En hypotes är att man påverkar nivåerna av sömnhormonet melatonin, säger Mats Lejerbäck, företagsläkare vid LKAB.

Malin Engrund lägger upp träningspasset tillsammans träningskompisen Marie Wågberg.FOTO: lina norberg juuso

Malin Engrund lägger upp träningspasset tillsammans träningskompisen Marie Wågberg.FOTO: lina norberg juuso

Foto: lina norberg juuso

Kiruna2013-05-14 15:32

Tidigare studie som är gjorda på nattarbetade personal visar att nattarbete tycks vara en riskfaktor vad gäller ökning av bröstcancer för kvinnor.

Hur stor procentuell risk är dock svårt att ringa in, eftersom saker som rökning, ärftlighet, andra sjukdomar med mera spelar in. Varför nattarbete tycks öka benägenheten att drabbas av bröstcancer är oklart, men det finns teorier.

En arbetshypotes är att det hänger ihop med produktionen av sömnhormonet melatonin. Ljus trycker ner sömnhormonet melatonins nivåer i kroppen och melatonin har en skyddseffekt.

Vid nattarbete jobbar kvinnorna i ljus och de får på så vis extra ljusexponering vid en tidpunkt när kroppen är inställd på vila.

Sedan tidigare vet man till exempel att blinda kvinnor med höga melatoninnivåer i lägre utsträckning än andra kvinnor drabbas av bröstcancer.

Forskning visar också att människor sover kortare tid efter ett nattpass, än om de sover under natten efter dagsjobb.

Skiftarbete slitsamt för hälsan
Överlag är skiftarbete slitsamt för hälsan, speciellt om nattskift ingår.

-  Människor har ofta svårigheter att anpassa sig till skiftarbete. Vi är gjorda för att leva dagtid, vi har ett rytmisk beteende där fysiska och psykologiska funktioner pendlar. Kroppstemperaturen är högre under eftermiddag och ämnesomsättningen är högre under dagen, medan hormonet melatonin är högre på natten, säger LKAB:s företagsläkare Mats Lejerbäck, även under utbildning till specialist i arbets- och miljömedicin vid Umeå universitet

På arbetsplatser med skiftarbete kan olycksfallsrisken också öka. Man har även sett att skiftarbete ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar hos både män och kvinnor.

Trots dystra fakta ser man dock ingen ökad sjukskrivning bland skiftarbetare hos LKAB - vilket kan tyckas motsägelsefullt.

Mats Lejerbäck tror att det helt enkelt beror på att människor som upplever att det är slitsamt med skiftarbete byter jobb i hög utsträckning samt att skiftarbetare vid nyanställning är en frisk grupp

Trivsel är viktigt
Vissa människor tål också skiftarbete bättre än andra.

-  Den som klarar skiftarbete bäst är den som äter på regelbundna tider, är fysiskt aktiv, är icke rökare, är kvällsmänniskor, sover gott efter arbetspasset, har bra återhämtning vad gäller stress och är yngre än fyrtiofem år.

Mats Lejerbäck lyfter också fram trivsel på arbetsplatsen som en viktig del för hälsan.

Trivs man med sina arbetsuppgifter, sina arbetskamrater och upplever att arbetsuppgifterna inte ger en negativ stress är det positivt för ens välmående.

-  Den känslan jag får när jag möter skiftarbete här på LKAB är att de trivs med sina jobb. Många verkar också uppskatta ledigveckorna som ger tillfälle till återhämtning och möjlighet att vara extra fysiskt aktiv.

- Sedan tillkommer den ekonomiska kompensationen. Vi är också ett stort företag och erbjuda folk andra arbeten om de inte trivs med sitt skift.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om