– Det här har varit en framgångssaga för alla inblandande - patienter, landstinget och näringen där uppe. För mig är det helt obegripligt att man har sagt upp avtalet, säger Lars-Åke Mukka, centerpartistisk landstingspolitiker från Kiruna.
Det är bemanningsföretaget Läkarjouren i Norrland AB som landstinget haft avtal med. Enligt företagets vd, Petter Antti, har Läkarjouren försett Riksgränsen och Björkliden med läkare i över 30 år. Han är oerhört förvånad över att landstinget nu har sagt upp avtalet.
– Turistläkarverksamheten har i alla tider hållit väldigt hög klass, det kan många inom NLL vittna om. Den räddar liv! Dessutom tjänar NLL 500 000 - 600 000 kronor på detta varje år. De tjänar pengar på samarbetet med oss, skriver han i ett mail till NSD.
Det Petter Antti uppger om att landstinget har tjänat på avtalet stämmer. I år handlar det om drygt 614 00 kronor, förra året drygt 393 000 kronor. För 2015 innebar det att landstinget fick in cirka 101 000 kronor mindre än man räknat med, för detta år att man fått in cirka 129 000 kronor mer.
Det är patientintäkter, särskilt från utomlänspatienter, som ger landstinget ett tillskott till kassan. Sammantaget har läkarna haft cirka 500 patientbesök per säsong. Det handlar dels om vanliga besök - för till exempel huvudvärk, allergi, infektioner och ångestbesvär. Men läkarna har också hanterat ett stort antal skidrelaterade skador, där vissa förstås är allvarliga.
Varför avtalet har sagts upp är oklart. Frågan har inte varit uppe på politisk nivå utan det rör sig om ett verksamhetsbeslut. Det är undertecknat av landstingets tidigare divisionschef för närsjukvården som slutade i våras. Slutat har också den närsjukvårdschef i Kiruna som haft bäst koll på samarbetet med Läkarjouren. Den nya närsjukvårdschefen har bara haft ansvar för Kiruna sjukvårdsområde i ett par veckor och vet därför inte särskilt mycket om saken, enligt Emma Bergström Wuolo, pressansvarig hos landstinget.
Hon håller fram att det är just den stora chefsrotationen inom landstinget som gör att man inte kan ge en tydlig förklaring till varför avtalet sagts upp.
– Det är därför vi utreder det här. Det vi vet är att avtalet har gått ut och nu tittar vi på vad som ska hända i framtiden.
Både Lars-Åke Mukka och Petter Antti håller fram att sjukvårdspersonalen i Kiruna - och då i synnerhet ambulanspersonalen - kommer att belastas hårt om skidorterna står utan läkare.
Den risken ser också Anna Schroderus, sjuksköterska vid ambulansen i Kiruna. Hon håller fram att man redan har en hög arbetsbelastning och att det här kan göra ont värre.
– Jag vet inte hur många besök läkarna haft, men självklart är det så att om det inte finns läkare där uppe kommer vi att få åka dit mer. Så blir det ju, säger hon.
När ett hundratal flyktingar kom till Riksgränsen förra året fick ambulanspersonalen åka dit betydligt oftare än vanligt. Men när sjuksköterskor anställdes dit lugnande situationen ner sig, berättar Anna Schroderus.
– Många gånger behöver man bara träffa en läkare eller en sjuksköterska.
Lars-Åke Mukka säger att han förutsätter att ett nytt avtal skrivs på.
– Det här är en verksamhet som gör plussiffror och framförallt en så stor nytta för närsjukvårdsområde Kiruna. Tecknas inget nytt avtal kommer vi att öka vårt underskott och dräpa den prehospitala personalen.