Skelettet på berget en riktigt pinsam affär

Det skulle bli ett exklusivt hotell med världens vackraste fjällutsikt. 2006 skulle det stå klart. 2013 kallar chefen på plan- och bostadsenheten på länsstyrelsen bygget ”en pinsam affär för alla”. Nu väljer styrelseordförande i Kiruna Showroom, Tuomo Huurinainen, att hoppa av hotellprojektet.– Har man inte åstadkommit något efter tio år, då ska man göra något annat, säger han.

Foto:

Kiruna2013-07-20 04:54

2004 beviljas bygglov för det som ska bli ett exklusivt hotell på Luossavaaras topp. 2013 är allt som står på toppen ett halvfärdigt betongskelett med graffitti på väggarna. Nio år har gått sedan bygglovet beviljades. Ett bygglov som det ska visa sig ställde till allting redan från början. Men det vet ingen 2004. Då är alla bara glada att komma igång.

”Glada entreprenörer”

Kiruna Showroom beskriver sig som ett gäng ”glada entreprenörer”. De är alla företagare i Kiruna och vänner sedan lång tid. De är väldigt inspirerade av turistnäringen och vill bygga något spektakulärt. Luossavaaras topp ska bli platsen, ”den utsikten finns inte någon annanstans i världen”, förklarar Robert Åberg en av entreprenörerna i Kiruna Showroom. De ansöker om bygglov hos kommunen och 2004 beviljas det.

I april 2006 sätts första spadtaget i marken. Redan då är bygget försenat. Men just då spelar förseningen ingen roll. Nu är man igång, en entusiastisk Tuomo Huurinainen säger till NSD samma dag som första spadtaget tas att ”det känns jättebra, det går enligt planerna. I ett projekt får man räkna med att det sker små förändringar”.

Bygger på statens mark

Men det ska visa sig att Kiruna Showroom börjar bygga sitt hotell på mark som de inte äger och inte har rätt till. Det är statens mark, men kommunen frågar aldrig staten om deras syn innan de godkänner bygglovet.

– Det är inte den galantaste affären för någon, den är rent utsagt ganska pinsam, säger Björn Adolfson, enhetschef på plan och bostadsenheten på länsstyrelsen i Norrbotten.

Det är LKAB som arrenderar marken och kanske trodde kommunen då att det var lugnt, då LKAB inte hade några invändningar mot bygget.

– Från kommunens sida måste de ha ett godkännande från markägaren. När de inte fick några invändningar från LKAB tänkte de kanske att det var lugnt. Kanske tänkte de inte på att LKAB inte ägde marken utan att den var statens, säger Björn Adolfson.

En detaljplan för området var heller inte något krav, utan kommunen godkände bygglovet utan detaljplan. Något som ska förbrylla alla när det uppdagas vad det beslutet ska komma att innebära för bygget.

Alla trodde att det var okej

– Vi visste inte från början att det skulle vara en detaljplan. Först 8 år senare säger någon att ni måste göra en detaljplan. Varför har ingen veta det tidigare?

Den som frågar är Robert Åberg. Han driver Yamaha center i Kiruna och är också styrelseledamot i Kiruna Showroom. Vi träffas på hans kontor och han visar mig ritningar på hotellet. De hade inte jätte koll på allt som krävdes för bygget, inte var det heller någon som lotsade dem rätt enligt honom.

– Vi tänkte inte att vi behövde äga marken utan trodde att det räckte med bygglov. Alla sa att det var okej att bygga. Till och med länsstyrelsen gav oss pengar så att vi kunde påbörja bygget, säger han.

Länsstyrelsen gav pengar

Frågan är om något egentligen visste vad de gjorde? Att hotellet börjar byggas på otillåten mark är det inte någon som tar fasta på förrän långt in i projektet. Till och med länsstyrelsen, som är den som upplåter statens mark, gav pengar till projektet. 2005 beviljas Kiruna Showroom 7,2 miljoner i företagsstöd för hotellbygget.

– Det borde vi ha kontrollerat, att de inte hade någon markupplåtelse, vi är medskyldiga där. Kommunen är också medskyldig, de vet hur det ska gå till och entreprenören bör också veta vad som krävs för att börja bygga. Alla är väl lika goda kålsupare, säger Björn Adolfson på länsstyrelsen.

Ingen markupplåtelse

Det är först några år in i projektet när Kiruna Showroom behöver ta ett lån på banken som markfrågan blir aktuell. För att få ett lån måste Kiruna Showroom äga marken där hotellet står. Det är först nu som det står klart för alla att hotellet byggs på statens mark utan att det finns någon markupplåtelse och bygget stannar. Nu måste Kiruna Showroom köpa loss marken, men för att det överhuvudtaget ska bli aktuellt måste det finnas en detaljplan. Staten säljer aldrig mark som inte är detaljplanelagd. Men någon detaljplan krävdes ju aldrig när bygglovet beviljades 2004.

Detaljplan nio år senare

Angelika Marielund-Holmqvist är planarkitekt på Kiruna kommun och kommer i augusti börja arbetet med en detaljplan för hotellbygget. Om allt går smidigt så kommer den vara klar om ett och ett halvt år. Efter det ska den vinna laga kraft och sedan får Statens fastighetsverk ta ställning till om det ska bli en försäljning. Kanske kan det börja byggas 2016 igen om allt går som det ska.

Än är inget förlorat

På sitt kontor sitter Robert Åberg och scrollar i den 54 sidor långa powerpointen som handlar om hotellet. Trots allt är han fortfarande entusiastisk. Han tror på sitt hotell och har investerat mycket i det. För tio år av komplikationer är inte bara förlorad tid, det är också pengar. Av länsstyrelsens 7,2 miljoner har hittills omkring 3-4 miljoner betalats ut. Om projektet inte slutförs kan länsstyrelsen kräva tillbaka pengarna. 15 miljoner säger Robert Åberg att de hittills lagt i hotellet.

Det är ganska mycket pengar med tanke på hur det ser ut i dag?

– Vi har ju inte förlorat någonting, inte förrän vi river det, då har vi förlorat, säger han.

alexandra.karlsson@nsd.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!