Olyckor inne på LKABs gruvområde är enligt bolaget något vanligt förekommande. Därför skärps kraven vid trafikförseelser enligt ett beslut från bolagets skyddskommitté.
Konkret innebär det från bolaget sida att man fokuserar på att förtydliga vikten av att följa regler och rutiner i trafiken ur ett säkerhetsperspektiv och vilka påföljder hastighetsöverträdelser och felparkeringar får vid överträdelse. Kontrollerna kommer att genomföras av LKAB:s bevakningsentreprenör.
– De åtgärder som kommer att göras är de vi tillämpar redan, exempelvis fartkontroller, att vi separerar trafik där vi kan, sänker hastigheter och genomför nykterhetskontroller, säger informationschefen Anders Lindberg.
Någon exakt statistik för antalet olyckor finns inte tillgänglig enligt Anders Lindberg som säger skillnaden sett till olyckor i vanlig trafik är att det inne på gruvområdet rör sig om stora maskiner som inte är anpassade efter trafik.
– Detta gör att man som förare måste visa ytterligare hänsyn. Under jord är det dessutom bergväggar på sidorna och det är rätt hårt att köra in. Grunden är att inte köra fort, följa stopplikt och att inte gena i kurvorna så förarnas beteende måst ändras.
Målet är nolltolerans mot trafiköverträdelser som kan leda till personskador.
– Genom att tydliggöra sanktioner hoppas vi att individen ska tänka till och avstå från att begå trafikförseelser, säger Ronnie Hansson, sektionschef för brand och säkerhet.
Följs inte trafikreglerna resulterar det i både tydliga och kännbara konsekvenser enligt skyddskommitténs beslut som innefattar både LKAB:s personal och externa leverantörer. Bedömningarna görs utifrån allvarlighetsgrad samt en sanktionsskala som har tagits fram där förseelsen bedöms som låg, medel, hög eller oacceptabel.
– Oavsett om man är anställd av LKAB eller en entreprenör har man gått igenom en säkerhetsutbildning och är skyldig att följa de regler som finns. Om man inte gör det finns olika konsekvenser beroende på hur allvarlig förseelsen varit, säger Anders Lindberg.
Allvarligare förseelser eller upprepad vårdslöshet kan leda till indraget körtillstånd, omplacering eller uppsägning.