Skärpt säkerhet

Det finns en hotbild inför rättegången mot en 21-årig mordåtalad Kirunabo som inleds på tisdag.Tingsrätten har beslutat att genomföra säkerhetskontroller av alla åhörare.- Det finns bland annat bloggar där folk har uttryckt olika uppfattningar, säger kammaråklagare Anette Ölmbro.

Kammaråklagare Anette Ölmbro.  FOTO: Göran Ström

Kammaråklagare Anette Ölmbro. FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

KIRUNA2009-04-09 06:00
Den 21-årige mannen är misstänkt för knivmord på en 20-åring i Kiruna den 29 januari i år. Händelsen utspelade sig i ett trapphus i Luossavaaraområdet där de två personerna möttes efter en krogkväll.
Förra torsdagen väckte åklagaren åtal och på tisdag, direkt efter påskhelgen, inleds rättegången som beräknas pågå i två dagar. Torsdag är avsatt som reservdag i fall man inte hinner klart i tid.
Rättegången ska genomföras i Tingshuset i Kiruna där antalet åhörarplatser är begränsat. Bland annat har medierna fått anmäla sig i förväg.
Grupperingar
Alla som ska följa rättegången kan komma att bli visiterade av polis. Tingsrätten har beslutat om säkerhetskontroller på grund av en hotbild.
- Det finns inget konkret hot och det vore fel att säga på vilket sätt hotbilden har uppdagats, mer än att det har hänt saker runt omkring, säger rådman Ingemar Taavola.
Enligt kammaråklagare Anette Ölmbro har det framkommit uppgifter om motsättningar mellan olika grupperingar.
- Det finns bland annat tidigare anmälningar om misshandel som ligger som bakgrund till den här händelsen. Det finns också bloggar där folk har uttryckt olika uppfattningar, säger hon.
Namnges
På Internet diskuteras händelsen också i olika diskussionsforum där både den åtalade och offret är namngivna. Det är både personer som framträder men sina namn och anonyma som deltar i diskussionerna.
Polisen har tagit del av uppgifterna, vilket har lett fram till beslutet om den förhöjda säkerheten kring rättegången.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om