Med den här taktiken har hon lyckats samla tre fulla pärmar med autografer från kändisar. Det är framförallt skådespelare, även om där finns en och annan autograf från artister också. Hon har hållit på med sitt autografsamlande sedan 1999 och det är en ansenlig mängd autografer som finns innanför de där pärmarna.
– Jag vet faktiskt inte hur många det är. Jag tror att det kanske är runt 120 autografer i pärmarna, säger hon och måttar samtidigt sin samling med blicken.
Det förvånar undertecknad att hon inte vet mer exakt hur många hon har, men det ska snart visa sig att synen på hobbyn inte handlar om antal och mängd. Maria Franck har en annan sorts inställning till sina autografer. Hon skulle aldrig tänka sig att sälja någon på alla de nätauktioner som finns och hon köper heller inga från andra samlare.
– Jag samlar dem för min egen skull. För mig är insamlandet det viktiga. Det är en utmaning. Som när jag sitter och försöker få tag i en adress till någon agent eller så, säger hon.
Är det ett slags detektivarbete för dig?
– Det är nästan så. Man vill ju i första steget hitta någon som man kan tänkas vilja ha en autograf av och då är det viktigt att man hinner fråga innan de blir för stora stjärnor. Då slutar nästan alla att svara, förklarar Maria Franck.
Till sin hjälp har hon olika nätsidor med i första hand sidor med mediainformation. IMDB (Internet movie database) är ett viktigt verktyg i jakten. Samtidigt stöttar autografsamlare över hela världen varandra i olika communities på nätet.
Att samla autografer är alltså en tidsödande hobby. Dessutom kan det bli mycket dyrt med alla frimärken som behövs.
– Jag har tvingats skära ner på hobbyn. Jag studerar numer. Frimärken kostar en hel del. Engelska frimärken skickar min moster till mig. Hon bor en bit utanför London. Och i USA har jag en samlarkompis som jag skickar pengar till. Hon skickar amerikanska frimärken i utbyte, berättar Maria Franck.
Hon är dock förtegen kring hur dyr hobby hon egentligen har.
Vad har det kostat dig?
– Det behåller jag för mig själv. Men det är dyrt, säger hon kort och gott.
Ett annat problem för en autografjägare är att breven som landar i postlådan ibland kan vara oförsiktigt hanterade på sin väg.
– Det är mer skador på kuverten idag jämfört med tidigare. Jag brukar skriva ”Do not bend” på de frankerade kuvert som jag skickar till kändisarna för att få deras autografer.
Eftersom autografsamlandet är helt beroende av brevväxling så har förändringarna i svensk postverksamhet över åren drabbat henne vid flera tillfällen. Hon är starkt kritisk till hur postgången numer har försämrats.
– Det är skillnad. Det tar längre tid och man kan inte längre räkna med att posten kommer fram. Det längsta jag har fått vänta på en autograf är kanske 5 år. Jag vet inte var kuvertet hållit hus under den tiden, säger hon.
Hon räknar dock med att hålla på med sin hobby även i framtiden och har just nu ett särskilt intresse av de medverkande i tv-serien Outlander, som började sändas i USA under 2014. Hon var tidigt ute och har lyckats få tag i 4-5 autografer från skådespelare i den produktionen.
– Sam Heughan (skotsk skådespelare), i ”Outlander”, är ett exempel på det. Jag tog kontakt med honom och fick autografen innan serien ”slog igenom”. Han skickar inte många svar efter att första säsongen visats, säger Maria Franck, som förutom namnteckningen kan ståta med en personlig välgångshälsning från honom, på gaeliska.
Vilken autograf av alla du har betyder mest för dig personligen?
– Alan Rickman. Han spelade bland annat Professor Snape i de första filmerna om ”Harry Potter”. Dessutom spelade han sheriffen i Robin Hood-filmen, ”Prince of Thieves”. Han dog för några år sedan och därför kan man inte få tag i fler autografer från honom, svarar hon.