Skaparglädje som integration

Under sommaren har ett trettiotal nyanlända ungdomar deltagit i en teckningskurs på Koncentrat konstcentrum.

Avslutningskväll. Kursen avslutades med en utställning där allmänheten bjöds in.

Avslutningskväll. Kursen avslutades med en utställning där allmänheten bjöds in.

Foto: Ellinor Eriksson

Kiruna2016-07-20 22:05

Jawad Abdullah målar en tavla med träd och pekar på solen, som är vit.

– Varför tror du att solen är vit? undrar han.

Kanske ser solen i Kiruna vit ut? Nej, ska det visa sig, solen ska snart bli gul – men man måste ha tålamod med just den här färgen. Man måste låta den blåa himlen torka ordentligt, annars blandar den sig med det gula och så får solen gröna kanter.

Det är ett exempel på vad han har lärt sig under de senaste veckorna på Koncentrat konstcentrum.

– Det är roligt att teckna, roligt att måla med bra penslar och på stora papper, säger Jawad Abdullah.

Teckningskursen leds av Agneta Andersson, konstnär som tidigare har jobbat på HVB-hem, där hon upptäckte hur stor betydelse tecknandet och målandet kan ha för att bland annat bryta språkbarriärer.

– Sedan har jag undervisat nyanlända på gymnasiet och sett att de tycker att det är kul. Från början trodde jag att jag skulle få ihop till en grupp, men till slut var det över trettio anmälda så då startade jag två grupper, säger Agneta Andersson.

Idrott har traditionellt haft en stor betydelse för integrationen av nyanlända – men Agneta Andersson har som mål att fånga upp de som hellre tecknar och målar.

– Det finns en klick som gillar det, och det är viktigt att bekräfta dem och ge dem en möjlighet att träna språket, säger hon.

Kursen har ägt rum en eftermiddag i veckan sedan i maj. Den riktar sig till tonåringar – men det har också arrangerats en helgverkstad för yngre barn och deras mammor. I veckan rundades det hela av med en utställning av de alster som producerats.

– Vi har laddat med frukt, dricka, salta pinnar, berättar Agneta Andersson.

Deltagarna har även under kursens gång fått gå på vernissage för att se hur det går till. Agneta Andersson, som lånar ut sin ateljé på Koncentrat konstcentrum, har låtit deltagarna få bläddra i de konstböcker som finns där. 16-årige Isak Gebreluul har inspirerats mycket av Pablo Picasso.

– Han använder geometriska figurer, ett ansikte kan bestå av geometriska figurer, berättar han entusiastiskt.

Han vet inte på vilket sätt han ska fortsätta med tecknandet när kursen nu tar slut – men kanske blir det bildlektioner när han till hösten börjar gymnasiet på Hjalmar Lundbohmsskolan. Något han är säker på, däremot, är att Agneta Anderssons kurs har varit givande.

– Jag har blivit bättre och bättre, ända sedan första gången, säger Isak Gebreluul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om