Skadade sig efter utvisningsbeslut

I år har fyra personer hotat skada sig eller försökt begå självmord i Migrationsverkets lokaler i Norrbotten. Vazgen Kaplanyan är en av de som skadat sig efter besked om utvisning.

Oroade. Vazgen och Nona Kaplanyan vill stanna kvar i Sverige och Kiruna. Nona ska utvisas och familjen riskerar att splittras.

Oroade. Vazgen och Nona Kaplanyan vill stanna kvar i Sverige och Kiruna. Nona ska utvisas och familjen riskerar att splittras.

Foto: Lars-Göran Norlin

Kiruna2015-06-29 18:04

Det var i början av juni som Vazgen Kaplanyan skadade sig under ett möte med Migrationsverket. Vid mötet informerades Vazgen och frun Nona om att hon och dottern Maria ska utvisas. I en akt av desperation tog då Vazgen fram en kniv och skar sig svårt i armen. Polis och ambulans larmas. Ambulanspersonalen tar med sig Vazsgen som förlorar medvetandet på väg till Kiruna sjukhus. Han sys med elva stygn och får senare lämna sjukhus.

Sedan 2008 har 19 incidenter inträffat i Migrationsverkets lokaler där asylsökande försökt skada sig, hotat begå självmord och i ett fall genomfört ett självmord. Migrationsverket har handlingsplaner för hur de ska agera vid sådana incidenter.

– Då har vi en krisplan och vi har också en krisgrupp med en krisledare som agerar utifrån händelsens karaktär. Vi larmar 112, vi utrymmer övriga lokaler, reception och annat. Vi undsätter personalen, säger Helene Ek, enhetschef på Migrationsvetet.

Vad gör ni för att ta hand om personen som skadar sig?

– Vi räddar oss själva först och sedan ringer vi 112. Vi går inte emellan eller försöker ta bort någon kniv eller något sådant utan vi backar så att säga, säger Helene Ek.

Vazgen Kaplanyan beskriver händelsen som den sista utvägen. Han kom till Sverige 2008 för att söka asyl. Han fick avslag på sin ansökan och bodde kvar i Kiruna. År 2010 sökte han på nytt asyl. Hans fru Nona och dottern Maria kom till Sverige 2012. Året efter fick de avslag och ska nu utvisas – samtidigt är Vazgens ärende överklagat och har ännu inte vunnit laga kraft.

– Jag är från Palestina och min fru är från Armenien. Vi kan inte bo i Palestina, det tillåter henne inte att komma och jag kan inte åka till Armenien. Jag kom till Sverige och sökte asyl för att leva i Sverige med min familj men fick avslag, säger Vazgen.

Innan de kom till Sverige försökte de bo i Palestina men Nona fick inte uppehållstillstånd där. Senare försökte paret flytta till Armenien men där fick inte Vazgen något arbetstillstånd. Paret oroar sig nu för att deras familj ska splittras om de utvisas från Sverige.

Migrationsverket vill inte uttala sig om asylärendet för den enskilda familjen.

– Det man gör är att man tar hänsyn till artikel 8 i Europakonventionen som ger rätten till familjeliv och privatliv och då har man tagit ställning till den och förmodligen sagt att det inte strider mot den konventionen i och med att personen har rätt att ansöka om familjeanknytning i den andres hemland och kunna bosätta sig där, säger Ayla Habib på Migrationsverket.

Du gillar väl NSD på Facebook – och får nyheterna i ditt flöde hela sommaren? Klicka här för att komma till vår facebooksida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om