"Ska ännu fler dö?"

I juli dog två unga människor på Kebnekaise. I dag beslutade polisen att lägga ner utredningen om dödsfallen.- Man nonchalerar att människoliv har gått till spillo, säger Lars-Erik Forss, före detta kriminalinspektör.

Polisen startar ingen förundersökning om de två unga människor som omkom under en glaciärkurs för nybörjare vid Kebnekaise i juni. Klättrarna var på väg uppför Pallins korridor (kartan) när ett stenblock föll ned.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Pär Bäckström</_Bildtext Fotobyline>

Polisen startar ingen förundersökning om de två unga människor som omkom under en glaciärkurs för nybörjare vid Kebnekaise i juni. Klättrarna var på väg uppför Pallins korridor (kartan) när ett stenblock föll ned.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Pär Bäckström</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Pär Bäckström

KIRUNA2010-10-26 06:00
I går beslutade polisen att inte starta någon förundersökning om de två dödsfallen som inträffade på Kebnekaise den 27 juli i år.
Vädret var dåligt när deltagarna i Finska Fallskärmsjägargillets glaciärkurs skulle ta sig upp för Pallins korridor och ett stenblock föll ner.
Två unga människor, en man född 1982 och en kvinna född 1987, omkom i olyckan.
Polisen bedömer att ingen enskild människa kan misstänkas för brott och inleder därför ingen förundersökning.
Nonchalans
Lars-Erik Forss är före detta kriminalinspektör och har tidigare gjort en skuggutredning kring fallet med Jacob Pysch som förolyckades under en glaciärkurs på Tarfala 2001.
- Det här är rättsvårdande myndigheter som nonchalerar att två unga människors liv gått till spillo, säger han.
"Klättring i alpin miljö är alltid förenad med en viss risk, vilket innebär att var och en som medverkar i en sådan verksamhet måste anses ha deltagit, medveten om det egna risktagandet, skriver polisen som motivering till sitt beslut. Lars-Erik Forss menar att anordnaren har ett ansvar när de tagit betalt för att guida nybörjare på fjället.
- Om man anmäler sig till
en kurs så är det anordnaren och instruktören som har huvudansvaret för eleverna. Eleverna har ingen kunskaps- och erfarenhetsplattform som gör att de kan inse farorna i fjällmiljön. Det är det
de betalar för, annars hade de kunnat gå upp själv på fjället, säger han.
"Dåligt omdöme - eller..?"
Anders Bergwall, Abisko, har varit aktiv bergsguide i området sedan 1986.
- Ska ännu fler dö nästa sommar? Jag förstår inte att man inte tar tag i det här. I vårt yrke händer det olyckor, men man måste bedöma om det handlar om att man haft dåligt omdöme. Sen kan man fria eller fälla. Men det är viktigt för våra kunder och för de anhöriga, säger han.
"Fjällen - laglöst land"
Svenska bergguiders organisation, SBO, har bidragit med material till polisen om bland annat väderförhållandena den aktuella dagen. Mikael Amlert är auktoriserad bergsguide och har varit SBO:s kontakt med polisen.
- Spontant bekräftar det att svenska fjällen är ett laglöst land. Det bevisar sig att man inte bryr sig vad som sker i fjällkedjan, säger han.
SBO kommer att överklaga beslutet om att inte starta någon förundersökning.
- Kulturen hos de här arrangörerna att mörklägga och nu säger polisen att eleverna får skylla sig själva. Det måste vara hårt för de anhöriga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om