Regionens projektchef kan dra en lättnadens suck när nu avtalen finns som gör att arbetet med det nya sjukhuset kan gå in i en ny fas.
– Jag hoppas att vi fortsätter i den goda andan vi har i de olika arbetsgrupperna. Och att dialogen med LKAB fortsätter som nu i en god anda, säger Unto Järvirova.
I Kiruna har man en tidspress som är lite annorlunda jämfört med sjukhusbyggen på andra håll. Det nuvarande sjukhuset spricker. Mest kritiskt är det för den delen av fastigheten där folktandvården, dialysen och kommunens korttidsboende finns. Men varken regionen eller LKAB tror att det kommer behövas flyttas ut verksamhet innan det nya sjukhuset står klart.
– Allas energi går nu åt till att se till att ett nytt sjukhus är klart innan det gamla går ur tiden. Nuvarande sjukhus ronderas var fjortonde dag, från LKABs sida. Behövs det göras åtgärder så gör LKAB det, säger berättar Unto Järvirova.
Skulle det behövs flyttas ut tidigare så finns en plan för det.
Regionen hoppas ha ett sjukhus färdigt under 2029-2031.
De vill få plats med byggnader och helikopterplatta på kommunens och LKAB:s mark på gamla TGA-området. Regionen vill helst inte bygga där sandmagasinen ligger, för att slippa sanera marken. Och de vill inte komma över på statens mark, där golfbanan ligger.
– Den tiden har vi inte. Det tar för lång tid att köpa loss mark från staten, säger Unto Järvirova.
De har nyligen dragit igång programarbetet för det nya sjukhuset, där man ska se på innehållet och hur sjukhuset ska se ut.
Personal har redan tidigare varit och tittat på nya sjukhus och sjukhusbyggen.
I Narvik tipsade sjukhuschefen Vibeke Haukland när NSD var där i höstas om att ta in patientgrupper direkt i arbetet.
– Ta med patienterna och personalen från start. Vi satte oss ned och byggde Lego med dem, och samtalade om vad som behöver vara nära vad. Lägg tid på att utreda vad man vill ha. Det används hela vägen sedan, sa hon.
Det kommer man inte göra här på samma sätt.
– Först när vi har förslag framme tar vi in brukargrupperna. Det har vi tagit med oss efter utvärdering av processen kring Sunderby sjukhus. Det ska finnas förslag att diskutera, som man så klart kan ändra på om det kommer in synpunkter, säger Unto Järvirova.
Några aha-upplevelser när ni varit runt och tittat på byggen?
– Allt vi kan göra i tidig planering underlättar en byggprocess. Framtiden är det svåra att planera för, eftersom vi inte vet vad som står bakom hörnet om 20 år. Det vi dock vet om är kompetensförsörjningen. Fler går ur arbetsmarknaden än som går in och då måste vi jobba på ett annat sätt.
Regionen har ställt frågan till försvaret om de har krav och behov på det nya sjukhuset. Senast första kvartalet nästa år vill de ha svar.
Hur viktig är finansiering från försvaret?
– Behöver de något som inte finns idag, så är det full finansiering som gäller. Det säger sig självt, har man krav så har man en pengapåse med sig också.
Frågan som ställts handlar om eventuella krav på verksamhet som inte finns i nuvarande sjukhus.
– Vi har skyddsrum i dagens sjukhus så det ska vi ju förstås hantera inom ramarna för projektet. Men om man ska ha någon verksamhet i skyddade utrymmen till exempel så får försvaret stå för det.
Vad kan det vara?
– Det kan vara olika saker, det kan jag inte kommentera mer än så.
I december 2025 ska regionstyrelsen besluta om hur sjukhuset med dess innehåll ska se ut och då ska alla samråd vara färdiga.