Region Norrbotten drar tillbaka punkten om att skriva en avsiktsförklaring med LKAB från det kommande styrelsemötets dagordning den tredje april. Ärendet gällde vilken ersättning Region Norrbotten ska få för Kiruna sjukhus.
– Ärendet har flyttats fram i minst en månad. Det här är något som startade upp under förra ledningen och vi har inte varit inblandade i den processen över huvudtaget. På grund av formalia där handlingarna måste komma till styrelsen inom en viss tid skickade vi ut dem men hade hela tiden förbehållet att frågan kunde dras tillbaka, säger regionrådet Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet.
Regionen och LKAB:s mål var att under 2020 komma överens om omfattningen på en förtida ersättning för att ett färdigt sjukhus skulle kunna stå klart 2026. Enligt LKAB:s tidsplan var en inlösen planerad till 2032.
Anders Lindberg, informationschef på LKAB, svarar via mejl att bolaget har fört samtal med regionen om en förtida ersättning av sjukhuset men att regionen nu har valt att skjuta på beslutet om avsiktsförklaringen.
– För sjukhuset gäller som för alla andra fastigheter som påverkas av gruvan att de ska ersättas enligt tidplan. Eftersom det var regionen som tog initiativet till samtal om en förtida ersättning så är det upp till dem om de nu vill skjuta fram den, säger Lindberg.
Backgård säger att regionen inte har ett underläge i förhandlingarna sett till att ett nytt sjukhus kan dröja.
– Alla vill ha igång ett modernt sjukhus så snart som möjligt men det ska bli bra för alla. Vi är inte i något underläge men vi är två parter som ska försöka resonera så att det blir bäst för alla, både Kirunaborna och regionen och ett acceptabelt avslut även för LKAB.
– Jag har varit i kontakt med Moström och han ser inte något problem med att flytta fram avtalsförklaringen och sa att det inte är någon ko på isen, säger Backgård.
Lindberg säger att det för bolagets del är tidsplanen som gäller och att det inom den finns gott om tid.
– I övrigt har vi inget mer att säga innan vi har träffat regionledningen. Det är ju de som är sakägare och vi vill föra diskussionen direkt med dem, skriver Lindberg.