Sjötömningen sprider oro ända ned till Övertorneå

Oron för vad tömningen av Luossajärvi ska göra med Ala Lombolo har spridit sig ända ned till Övertorneå.- Det här luktar högriskprojekt, säger Per Lundbäck, sakägare med fiskerättigheter i övre Vojakkala.

Per Lundbäck från Övertorneå anser att tömning av Luossajärvi i Kiruna är ett högriskprojekt.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: HANS STERNLUND</_Bildtext Fotobyline>

Per Lundbäck från Övertorneå anser att tömning av Luossajärvi i Kiruna är ett högriskprojekt.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: HANS STERNLUND</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-12-08 06:00
Han befarar att ändrade flöden till Ala Lombolo ska sätta kvicksilvret i sjön i rörelse och sprida sig ned efter hela Torne älv.
Därför anser han att dammbygget, tömningen och den nya avbördningen i Luossajärvi inte ska tillåtas förrän Ala Lombolo är sanerad.
- Hela scenariot känns som en tickande bomb, säger han.
EG-rätten
Under förhandlingarna öppnades en möjlighet för honom eller någon annan att överklaga Miljödomstolens beslut till EG-rätten.
Bakgrunden är att det egentligen var Gränsälvskommissionen som skulle ha handlagt ärendet innan den lades ned.
I går förklarade Rolf Lundmark, ordförande vid Miljdomstolens förhandlingar, att det trots allt är Gränsälvskommissionens regler som ska tillämpas inför domslutet.
Dom meddelas 14 januari
Enligt Per Lundbäck innebär det att man inte behöver ta hänsyn till exempel Naturareglerna i domslutet.
- När svensk lag strider mot EU-direktiv som habitat- och fågelskyddsdirektiv kan jag som sakägare överklaga till EG-rätten och begära förhandsbesked, säger han.
Frågan var också om Miljödomstolen kan ge ett klartecken för dammbygget innan Kiruna kommun har ändrat detaljplanerna.
Detaljplanerna väntas äga laga kraft först i mars nästa år, förutsatt att de inte överklagas.
Beslutet blev dock att domen ska meddelas den 14 januari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om