Sista sommaren för Hjalmar på Bolagsområdet

Hjalmar Lundbohmsgården går mot sista sommaren på Bolagsområdet. Nästa barmarkssäsong är planen att flyttlasset för kulturbyggnaderna ska gå till Luossavaara

KULTURMINNE. Flytten av Hjalmar Lundbohmsgården skjuts på framtiden.

KULTURMINNE. Flytten av Hjalmar Lundbohmsgården skjuts på framtiden.

Foto: Victoria Maaherra

KIRUNA2016-04-15 20:57

Under barmarkssäsongen 2017 planerar LKAB att flytta Hjalmar Lundbohmsgården, Ingenjörsvillan och ett antal Bläckhorn till det nya bostadsområdet på Luossavaara.

Även Länsmansbostaden ska flyttas, men till nya centrum. Hur det blir med Bolagshotellet finns ännu inget beslut om.

Läs mer: Det händer med kulturbyggnaderna

2016 är för LKAB:s del ett planeringsår inför flytten av kulturbyggnaderna, som ingår i avtalet om Gruvstadspark 1. Man håller nu på att titta på den exakta metoden för hur byggnaderna ska transporteras och vilken väg man ska ta.

Datumet för när byggnaderna faktiskt kommer rulla på vägarna är inte fastställt ännu.

– Det är i det skedet vi är nu att få hela tidsplanen att klaffa, men det går enligt plan, säger Niclas Svanelöv, projektledare för avvecklingsområden på LKAB och fortsätter:

– Det hör ju inte till vanligheterna och det är viktiga byggnader, så det blir en spännande tid när de ska flyttas.

Hjalmar Lundbohmsgården kommer att vara i drift och tillgänglig för allmänheten året ut. Efter årsskiftet är planen att själva flyttentreprenaden drar igång och då behöver gården förberedas inför flytt.

Dan Lundström, verksamhets- och utvecklingsansvarig på Hjalmar Lundbohmsgårdens ekonomiska förening, säger att gården kommer ha öppet som vanligt under sommaren. Man siktar också på den årliga julmarknaden och julbord i december.

– Ambitionen är att gården ska vara tillgänglig så länge som vi är kvar här och det finns tankar om ett större avslutningsevenemang i höst.

Dan Lundström säger att man från föreningens sida är positivt inställd till att flera kulturbyggnader flyttas till samma plats.

– Det är viktigt att man håller ihop det gamla Kiruna. Det är ett av Sveriges största bevarade område med arbetarbostäder, som fortfarande är bostadshus. Det är en attraktion, det märker vi när vi guidar.

– Man kan inte berätta historien om gamla Kiruna om husen är utspridda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om