Simhallen stängd på grund av bakterier

Simhallsbadet i Kiruna har varit stängt sedan måndag. Orsaken är att bakterien Pseudomonas aeruginosa har hittats i den nya motionsbassängen. I dag öppnas tre av bassängerna.

En ovälkommen bakterie har gästat Simhallsbadet i Kiruna. FOTO: Alexander Linder

En ovälkommen bakterie har gästat Simhallsbadet i Kiruna. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-03-26 06:00
Alla fyra bassänger stängdes omgående när det stod klart att bakterien fanns i den nya motionsbassängen. Miljökontoret underrättades också. Enligt badhuschefen Hans Fernström får inte bakterien finnas i badvattnet. Provsvaren visade att det fanns två Pseudomonas aeruginosa per hundra mililiter.
Chockklorering
-’ Vi skickar in provtagningar till laboratorium varannan vecka. Deras provsvar visade att bakterien fanns här. Vi har aldrig haft den förut, säger Hans Fernström.
Bakterien kan bland annat orsaka infektioner i öron, ögon och i sår. Den är tålig mot desinfektionsmedel och anpassningsbar. Den kan föröka sig väldigt snabbt om förutsättningarna för den är gynnsamma. Badvattnet har därför utsatts för "chockklorering" för att bakterierna ska dö. Klorhalten i vattnet har varit tio gånger över den normala de senaste dagarna.
- Vi vill stämma i bäcken så att vi inte får en explosionsartad bakterieutveckling, säger Hans Fernström.
Alla bassänger har varit avstängda då vattnet från samtliga skvalprännor hamnar i samma utjämningstank. Under gårdagen avklorerades vattnet till det normala och målsättningen var i går att öppna tre av bassängerna i dag.
Väntar provsvar
Den drabbade motionsbassängen öppnas dock tidigast på måndag. Anledningen är att nästa provsvar väntas komma då. Varken badhuschefen eller miljökontoret vet vad som gjort att bakterien hamnat i badvattnet.
- Det kan bero på yttre faktorer, till exempel att vattendimma från högtryckstvätten har hamnat i badvattnet. Men det vet vi inte i dagsläget. Vi får köra uteslutningsmetoden för att hitta en förklaring, säger Hans Fernström.
Ingen personskada har rapporterats in.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om