Varje år bygger Icehotel i Jukkasjärvi en iskyrka som skänks till Svenska kyrkan i samband med gudstjänsten på annandagen varje år.
Det har varit ett sätt att arbeta utåtriktat och försöka nå ut till en ny kategori kyrkobesök are. Varje år vigs också 150 par från hela världen i iskyrkan.
Mahmoud Aldebe hoppas att en moské byggd i is och snö ska ge kunna samma effekt för islam i Sverige.
Dialog
Att moskén skulle placeras på samma område som iskyrkan ser han inte som något problem, snarare tvärtom.
- Det skulle vara ett nytt sätt att söka dialog mellan olika kulturer och religioner. Kanske en imam skulle kunna vara på plats och berätta för turister och andra besökare vad det innebär att vara muslim, säger han.
Öppna för allt
Bygget blir troligen inte av redan den här vintern. Den ansökan om EU-medel Leader polaris gjort hinner knappast bli behandlad så fort.
Ishotellets skapare Yngve Bergqvist säger:
- Det pågår en förprojektering och det var optimistiskt i överkant att tro att vi skulle komma i gång redan i år. Vi får se hur det går i framtiden, vi är öppna för allt och vi har religionsfrihet här i Jukkasjärvi.
Kupolbyggnation
Yngve Bergqvist säger att byggtekniken som används vid Icehotel lämpar sig väl för en kupolbyggnation i is som skulle kunna utgöra en ismoské.
Däremot ser han inte en ismoské som en möjlig vallfärdspunkt, utan något som kan tillföra ett mervärde för den befintliga målgruppen.
- Vi har besökare från precis hela världen och många kommer från till exempel London och Saudiarabien. Vi tyckte att det var en rolig idé med tanke på att vi redan har en iskyrka, säger han.
Mahmoud Aldebe är en välkänd person bland svenska muslimer och har varit omstridd i många sammanhang där han har varit med.
Lämnade förbundet
Omtalat är bland annat det brev han skrev till riksdagspartierna 2006 där han framförde önskemål om anpassning av de svenska lagarna för Sveriges minoriteter i utvalda frågor.
Han ville också att det skulle byggas en moské i varje svensk stad.
Tidigare i år lämnade han ordförandeskapet i Sveriges muslimers förbund eftersom han kände sig motarbetad i förbundet.
När det gäller idén om ismoskén företräder Mahmoud Aldebe stiftelsen "Kultur och integration" som enligt honom satsar på utbildningar och på att sprida information och kultur.