Sexbarnsmamma får bo kvar i lägenheten

Om ett par går skilda vägar är det den part som har mest behov av lägenheten som får bo kvar i hyreslägenheten.Kirunabostäder sätter en egen policy före lagen.Dock gör man undantag för en sexbarnsmamma som riskerade att bli utan lägenhet.

KIRUNA2010-04-19 06:00
En Kirunakvinna som vi kan kalla Johanna (hon heter egentligen någonting annat) har sex barn från tidigare förhållande. Hon har varit samboende med en man i lägenhet i privatägt bostadsbolag.
I december i fjol flyttade de till en lägenhet i Kirunabostäders bestånd och något senare tog förhållandet slut.
Kirunabostäder sa nej
Eftersom mannen hade längre kötid var det han som stod som sökande och hans namn som stod på hyreskontraktet.
Tingsrätten beslutade att Johanna skulle få bo kvar i lägenheten fram till bodelningen. Mannen har flyttat ut och har gått med på att låta Johanna ta över lägenheten permanent. Men det gick inte Kirunabostäder med på.
Kötid på flera år
De kräver att man ska ha bott två år på samma adress för att en överlåtelse ska få ske.
- Vi har hållit på i flera månader och tvistat och jag börjar känna mig trött och förtvivlad. Det känns konstigt att behöva bråka om något som är reglerat i svenska lagar, säger Johanna.
Hon har anlitat advokat som uppmanade henne att bo kvar i lägenheten tillsammans med sina sex barn.
Själv är Johanna inte i närheten av att stå på tur för att få en lägenhet via Kirunabostäder där kötiden är flera år. Även de privata hyressvärdarna i Kiruna har fullt.
Advokaten Bengt Gustafsson anser att lagen mycket tydligt säger att Johanna har rätt till lägenheten. Det regleras i Jordabalkens tolfte kapitel, paragraf 13.
Bör tänka sig för
- Där framkommer att någon prövningen inte ens ska ske. Så fort man kan konstatera att det har varit ett riktigt samboförhållande ska lägenheten kunna överlåtas, säger han.
Fenomenet har uppmärksammats av tidningen Hem och hyra med vinkeln att man ska tänka sig för när man låter pojk- eller flickvännen flytta in i hyreslägenheten.
När förhållandet tar slut är det den som har störst behov av lägenheten som får den. Det är i praktiken bara aktuellt om sambon har barn.
Tomas Eriksson, vd vid Kirunabostäder, säger att bolaget kan tillämpa vilka regler man vill. Policyn om två års samboförhållande är satt med tanke på den långa kötiden.
På så vis ska ingen kunna slinka före i kön.
Bekymrad för andra
När NSD uppmärksammade honom på fallet med sexbarnsmamman Johanna lät han nåd gå före rätt.
- Det finns egentligen inga undantag, men i det här fallet har jag kört över vår säljavdelning. Man får tänka lite på vad vår ägare vill, säger han.
Johanna är glad för sin egen del, men bekymrad för andra som kan hamna i samma situation.
- Det är besvärligt för alla som genomgår en separation när det är sådan bostadsbrist. Om man är ensam går det säkert att hatta runt ett tag, men barn behöver trygghet och en fast punkt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om