– Ledningen körde sitt race och beskedet kom som en chock efter semestern. Före semestern var beskedet att vi inte behövde oroa oss för våra jobb, säger Birger Tervaniemi, en av de som gick med avgångsvederlag.
Erbjöds tjänst
Bakgrunden till omorganisationen är, enligt SSC, att man vill koncentrera sig på sin huvudverksamhet.
– Vi är duktiga på att skicka upp raketer och ballonger. Vad gäller fastighetsunderhåll samt restaurang- och hotellverksamhet är det bättre att ett företag med mer erfarenhet sköter det, säger Anders Jörle, ansvarig för samhällskontakter på SSC.
Enligt honom erbjöds alla tio som påverkades av omorganisationen att gå över till entreprenören ISS med liknande villkor som tidigare.
Bara en nappade, tre gick med avgångsvederlag och resterande sex avskedades på grund av arbetsbrist.
Birger Tervaniemi ansåg sig ha blivit dåligt behandlad av ledningen och tackade därför nej till erbjudandet om tjänst hos ISS. Istället skrev han på ett avtal om avgångsvederlag.
Kontraktsmiss
I avtalet, som NSD tagit del av, står inte en rad om vilka företag han eventuellt skulle kunna jobba åt i framtiden.
Ändå blev det nej från SSC:s sida både när han först erbjöds jobb på ISS, och sedan hos en underentreprenör till ISS.
– Jag trivdes väldigt bra på Esrange och hade velat jobba där till pensionen. Nu gick inte det, men jag vill ändå försöka jobba ett tag till för att rädda pensionen. Då får jag helt plötsligt inte ens komma in på området längre, säger Birger Tervaniemi.
Förklaringen var att man från SSC:s sida missat att ta upp i kontraktet var Birger skulle få ta anställning i framtiden.
Väntad reaktion
– Det är korrekt att det inte stod något om det. Det var väl underförstått, säger Anders Jörle, ansvarig för samhällskontakter på SSC.
Han menar att Birger Tervaniemi var fri att ta andra arbeten även efter avgångsvederlaget, men att det skulle vara "orimligt" att ta anställning hos en underleverantör och fortsätta arbeta på området.
Spelar det någon roll var pengarna går, är det inte den här personen så är det ju någon annan som tar jobbet?
– Det blir en väldigt konstig känsla över det. Han har valt att inte jobba på ISS och vill sedan komma tillbaka, säger Anders Jörle.
Vad gäller kritiken kring sen och bristfällig information menar Anders Jörle att den är naturlig.
– Gillar man inte det som sker finns det inget tillfälle som är bra att berätta om det. Den kritiken får man alltid räkna med. Det är fullkomligt självklart att folk reagerar, men vi gör inte det här för att vara taskiga, säger Anders Jörle.