Sex och samlevnad på schemat i gymnasiet

Obligatorisk sex- och samlevnadsundervisning skulle även behövas på gymnasiet. Det menar regeringens utredare Anders Milton som besökte Kiruna på tisdagen.

Anders Miltons uppdrag är att se över hur man kan minska antalet oönskade graviditeter och könssjukdomar. Han besökte Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna på tisdagen. FOTO: Alexander Linder

Anders Miltons uppdrag är att se över hur man kan minska antalet oönskade graviditeter och könssjukdomar. Han besökte Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna på tisdagen. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2008-12-17 06:00
Tonårsaborterna och spridningen av könssjukdomar ökar. Den trenden vill regeringen försöka vända. Därför har socialministern Göran Hägglund (kd) tidigare i år tillsatt en arbetsgrupp som ska se över hur det förebyggande arbetet kan bli bättre.
Besöker ett 20-tal skolor
Arbetet leds av Anders Milton som besökte Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna på tisdagen. Han var där för att träffa elever, lärare, rektor, skolsköterskan och representanter från ungdomsmottagningen för att bilda sig en uppfattning om hur skolan arbetar med dessa frågor. Han ska besöka sammanlagt ett 20-tal skolor i landet.
- Det är ju inte närmare beskrivet i läroplanen hur det förebyggande arbetet på skolorna ska gå till, därför är det stora skillnader i hur man gör på olika håll i landet.
Anders Milton menar att eleverna måste få större möjlighet att diskutera värderingar och relationer. En väg att gå skulle kunna vara att införa sex- och samlevnadsundervisning som obligatoriskt på gymnasiet. Som det är i dag ingår denna undervisning bara i ett litet antal programs valbara kurser. Visserligen ges undervisningen till alla i grundskolan, men det är inte tillräckligt, menar han.
- Det skulle även behövas på gymnasiet. Frågan är aktuell för elever i den här åldern, säger Anders Milton.
Positiv skolsköterska
Skolsköterskan Solveig Berggren är positiv till att införa obligatorisk sex- och samlevnadsundervisning på gymnasiet.
- Det är bara ett fåtal ungdomar som får den undervisningen i dag, säger hon.
Solveig Berggren berättar att skolan bedriver samarbete med ungdomsmottagningen som ibland hjälper lärare med undervisning och att förmedla kontakter mellan elever och ungdomsmottagningen.
Vad regeringens arbetsgrupp kommer fram till återstår dock att se. Arbetet redovisas senast i april 2009.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om