Det har varit många spekulationer kring bland annat sporthallen som ligger strax utanför den nu utpekade linjen för vad som ska tas i anspråk för gruvverksamhet. Underhållsbehovet har ökat med tiden och Kiruna kommun har tryckt på om ersättningar för hallen. Under torsdagen presenterades ett flertal byggnader som ska ersättas av LKAB, där sporthallen ingår. Övriga byggnader som är aktuella för åtgärd på grund av dokumenterade skador är Luossavaaraskolan, Triangelskolan, Thulegården, sporthallen, vattentornet och fjärrvärmeverket.
En dialog ska nu inledas med Kiruna kommun om ersättning av byggnaderna.
– Att vi inleder arbetet i tid gör att viktiga funktioner kan planeras och anläggas på nya platser. Vi räknar med att ersättningen kan motsvara drygt 2 miljarder kronor, säger LKAB:s direktör för samhällsomvandlingen Stefan Hämäläinen.
Ett antal byggnader har påverkats på grund av den stora seismiska händelsen 2020, och i nuläget inriktar man sig på dessa sex utpekade byggnader. Gruvbolaget har vid tidigare tillfällen utlovat en ny deformationsprognos under 2024 men har valt att skjuta på presentationen. Nu utlovar LKAB en förväntad prognos i slutet av 2025. Men mycket är oklart och fler prover och undersökningar måste göras.
– Det pågår ett omfattande borrprogram och besked kring det kommer den senare delen av 2025. Det är komplext och i dagsläget vet vi inte hur det ser ut då. LKAB lyder under minerallagen och är det så att vi påverkar ett område så ersätter vi det, säger Hämäläinen.
Det finns en stor geografisk spännvidd mellan vissa av byggnaderna. Fjärrvärmeverket och Luossavaaraskolan är de byggnader som sträcker sig längst ifrån varandra men som båda är aktuella för ersättning.
– Man ska inte dra några slutsatser av det annat än att vi ser påverkan i dessa byggnader. Vi ser att det finns strukturer i berget som kan ge väldigt lokal påverkan framförallt på stora byggnader, säger Linus Niva, LKAB:s samhällsomvandlingschef.
Men klart står att LKAB har ambitionen att ersätta byggnad mot byggnad den här gången.
– Vi vill ersätta det här till stor del med funktionsersättningar. Det vill säga att vi ersätter en byggnad med en ny byggnad. Vi tycker det är önskvärt att i alla fall delar av detta kan ersättas med nya byggnader. Vi tror att det kan vara bra för båda parter, säger Linus Niva.
Beskedet som lämnades under torsdagen kommer nu att inkludera stadsbyggnadschefen, Åsa Perssons förvaltning, i hög grad.
– Det här beskedet ger oss planeringsförutsättningar och bättre förutsägbarhet i vårt arbete.Det är klart att vi har funderat över de här byggnaderna. Vi vet ju att de är påverkade av gruvverksamheten, säger Åsa Persson.
Tror du att ni hinner jobba fram det här innan läget blir akut?
– Det måste vi och det tror jag, säger Åsa Persson.
Kommunalrådet är lättad och ser redan visioner.
– Det är bra besked att LKAB även är beredda att avtala om funktion mot funktion. Sedan på vilket sätt avtalet kommer se ut när det gäller ekonomi och tidsplan, det ska vi nu ta fram. Jag skulle gärna komma igång redan nu och bygga en ny grundskola och en ny sporthall där Tarfalahallens funktioner är inkluderade. Men vi får se vilken ordning vi tar de här byggnaderna.