Ser reglering som enda lösning

Alla ryms i Kirunafjällen, men inte på samma plats samtidigt och inte utan reglering. Det menar Jan Stjernström på Ribo Apartment. "Vi behöver separera intressegrupperna", säger han.

Frågan om skoteråkningen i Kirunafjällen är återkommande het varje säsong.

Frågan om skoteråkningen i Kirunafjällen är återkommande het varje säsong.

Foto: Maria Unga

Kiruna2019-04-03 05:00

Skoterkörandet i Kiruna kommun har de senaste åren varit föremål för en infekterad konflikt. Flera intressegrupper kan inte hitta samsyn och ofta hamnar fokus på renskötarna som ansöker om skoterförbud.

S-politikern Mats Taaveniku föreslog ökad reglering enligt Strömsunds-modellen och fick kritik från partikamraten Lars Törnman – fjällen skulle inte stängslas in. Samebyarna i nordvästra kommundelen samsökte skoterförbudsområden hos Länsstyrelsen men blev tillbakavisade till respektive kommuner.

Jan Stjernström driver företaget Ribo Apartment som arbetar med uthyrning av bostäder i Riksgränsen och har långt gånga planer på en ny anläggning i området med hundratals bäddar. Han ställer sig bakom idén med reglering.

– Det kan inte fortsätta som det gör, att alla intressegrupper slängs ner i samma kittel.

Skotern i sig är inte problemet, menar Jan Stjernström.

– Varför läget blivit så akut som det är nu beror till stor del på skoterns utveckling de sista tio åren. Det finns inte många ställen i vår fjällvärld dit du inte kan ta dig med en modern lössnömaskin, säger Stjernström.

– Så självklart skapas det problem. I Riksgränsen och Björkliden finns många intressegrupper som ska samsas om naturen där och idag har man inga regleringar som kan särskilja dessa grupper på ett bra sätt.

Han menar att kommunen bör se över en lösning som separerar utförsåkare, turåkare, skoterförare och renägare så att varje grupp har sina egna områden.

– Första steget är att införa ett permanent skoterförbud utanför lederna som det är i våra grannländer. Sedan inför vi ledavgifter som kan nyttjas till att utöka ledsystemet så att fler sjöar blir tillgängliga, säger Stjernström.

Det finns en stor grupp skoteråkare som lockas till Finland idag eftersom de har just ett sådant utbyggt ledsystem.

– Vi vill inte stänga ute skoteråkarna från fjällen. Tvärtom vill vi ha fler skoteråkare, men av en annan typ än friåkarna. Men med reglering finns det även utrymme för områden som är avlysta för friåkning, säger Jan Stjernström.

Genom att hålla dessa friåkningsområden öppna endast under februari till april och stänga dem helt i maj fredas rennäringen under kalvningstiden.

– Då är enbart ledåkning tillåten.

Även skidåkarna skulle gynnas av ledavgiften menar Stjernström.

– Genererar ledavgiften pengar till maskiner som kan pista skoterleder kan även dessa maskiner användas till att dra skidspår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om