Ortdrivaren töms månader tidigare – 100 hushåll berörs

LKAB jobbar hårt med att hitta nya bostäder till de ungefär 100 hushåll som måste lämna kvarteret Ortdrivaren tidigare. "Det är en jätteutmaning", säger Anders Lindberg, presschef LKAB.

Boende i kvarteret Ortdrivaren i Kiruna centrum har blivit ombedda att flytta ut så snart som möjligt. Ungefär 100 hushåll är berörda.

Boende i kvarteret Ortdrivaren i Kiruna centrum har blivit ombedda att flytta ut så snart som möjligt. Ungefär 100 hushåll är berörda.

Foto: Maria Unga

Kiruna2022-03-15 06:00

– Vi har hittat skador i grunderna i flera av husen och håller på att undersöka dem, eventuellt behövs det sättas in förstärkningsåtgärder och de kan bli så stora att störningarna från dem blir så stora att det ändå inte är lämpligt att bo kvar, säger Anders Lindberg. 

Totalt så är det drygt 100 hushåll som drabbas i fastigheterna Snusdosan, Spottkoppen, Mullbänken och Berlinmuren. 

– Vi uppmanar de som kan att flytta ut så snart som möjligt och som en morot så ger vi en ekonomisk kompensation som motsvarar den hyra som är kvar fram till den sista augusti. Det betyder att ju tidigare man flyttar ut desto större blir den ekonomiska kompensationen. 

Lars Janssongatan 12, Spottkoppen, är i bättre skick än de övriga husen, men den ekonomiska kompensationen gäller även boende där. 

undefined
Boende i kvarteret Ortdrivaren i Kiruna centrum har blivit ombedda att flytta ut så snart som möjligt. Ungefär 100 hushåll är berörda.

LKAB har en lots som hjälper de som behöver hitta en ny bostad. 

– Vi kommer att försöka hjälpa till på alla sätt som vi kan. Vi har en lots sedan tidigare som vi har fått positiva reaktioner kring, det är många som tycker att det är en god hjälp med lotsen som kan hjälpa till, följa med på visningar och förklara hur det fungerar och sådär. Vi kommer att anstränga oss för att det ska gå att hitta andra bostäder. 

Hur bråttom är det att flytta ut? 

– Det finns ingen akut risk, i så fall hade vi tömt huset direkt. Men vi ser samtidigt att det kan bli förändringar och då är det bättre att vara på den säkra sidan och att man tömmer tidigare. Så ju förr desto bättre säger vi, det är därför vi också försöker hjälpa till med ersättningsbostäder, säger Anders Lindberg. 

Tidigare var sista utflyttningsdatum sista augusti. Men vart alla nu ska flytta återstår att lösa. 

– Det är en jätteutmaning och LKAB fastigheter jobbar med det. Vi har tät kontakt med Kirunabostäder också för att se vad det finns för möjligheter att använda längeheter i deras bestånd. Det byggs ju mycket nytt som blir inflyttningsklart allt eftersom, men andra kommer nog att behöva bo på ett mellanboende. 

undefined
Ortdrivaren i Kiruna centrum med sina klassiska husfasader har kommit att bli symboler och riktmärken för Kiruna.

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) är kritisk till att kommunen inte fick information från LKAB tidigare. 

– Kommunen har en lagstadgad bostadsförsörjning som vi måste tillhandahålla medborgarna i kommunen. En icke helt oväsentlig parameter i sammanhanget är bostäder som avvecklas och bostäder som produceras, det är ju det som sammantaget skapar en bostadsförsörjning. 

– Det ska inte behöva vara så att den beslutande myndigheten, kommunen, ska behöva få informationen om så här viktiga saker via privatpersoner på Facebook, det är inte acceptabelt. 

Gunnar Selberg är också lite besviken över beskedet. 

– Vi hoppas ju på att just rivningskontrakten skulle kunna vara våran räddning när det gäller att få en tillväxt och en expansion i kommunen, att när folk flyttar in i det nya beståndet och lämnar de här lägenheterna så kommer det bli en jätteviktig resurs att nyttja för folk som får ett jobb i Kiruna, får ett rivningskontrakt och kan bo där i några år. Precis det som sker nu, men nu känner man en stark oro för att den resursen ska decimeras, kommer den bli mycket mindre än vad vi har hoppats på? Det känns väldigt oroande. 

Enligt Anders Lindberg så har kommunen fått information. 

– Kommunen fick information på morgonen samma dag som vi informerade hyresgästerna. Gunnar Selbergs kritik i den frågan saknar alltså grund, säger han. 

Det här har hänt:

– Den 1 juni 2021 meddelade LKAB att postenhuset i centrum måste tömmas omgående på grund av sprickbildning tidigare än väntat. 

– I november 2021 stod det klart att även tempohuset i centrum måste utrymmas på grund av sprickor. 

– I början av december stod det klart att Bolagsskolan har drabbats av sprickbildning. 

– I december undersöktes även Hjalmar Lundbohmsskolan. Med förstärkningar ska skolan kunna användas till hösten 2023. 

– Mars 2022 meddelar LKAB att Ortdrivaren i centrum töms tidigare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!