Han framhåller att de två första veckorna i juli är höjdpunkten för sommarturismen i fjällen.
– Därför är det olyckligt att strejken kommer just nu. Här har vi en bransch som just genomlevt nedgången på grund av corona, sedan kriget i Ukraina, som också påverkat turismen, och nu på det en pilotstrejk som drabbar flyget till Kiruna. Det är alldeles för mycket för en bransch som försöker resa sig igen, säger Gunnar Selberg.
Strejken fick omedelbara konsekvenser för turismen i Kiruna, berättar Moa vid Kiruna Lapland turistcenter.
– Vi hade en kund som satt på planer i Stockholm och skulle hit till Kiruna. När det blev strejk så lyfte inte planet och han ringde hit och avbokade, säger Moa.
Enligt Moa har de varit flera avbokningar i Kirunaområdet bara under måndagseftermiddagen efter att pilotstrejken brutit ut.
– Många av turisterna kommer med flyg för att det bara tar en och en halv timme från Stockholm, mot att sitta på tåg i 15-18 timmar, säger Moa.
(Moa vill inte att hennes efternamn ska lämnas ut).
Gunnar Selberg tror dock inte att stadsomvandlingen i Kiruna kommer att påverkas så mycket av pilotstrejken.
– Det beror ju på hur lång strejken blir. Vi har 2500 entreprenörer som jobbar med stadsomvandlingen. Många av dom kommer från närområdet. Det är mycket pendling och fly-out-fly-in. Men kanske inte så många med flyg. Men naturligtvis finns det en del som drabbas och även en del som blir kvar längre än de tänkt sig, säger Gunnar Selberg.