Selberg: "Vi villkorar ingenting"

Kritiken mot Kirunas kommunledning och Gunnar Selberg (c) efter hanteringen av konflikten med LKAB är svidande från flera håll. Men när kommunalrådet ska svara på våra frågor vägrar han göra det på telefon – bara via mail.

Gunnar Selberg vill inte svar på våra frågor muntligen utan vill ha svaren skickade via mejl, och även svara skriftligen.

Gunnar Selberg vill inte svar på våra frågor muntligen utan vill ha svaren skickade via mejl, och även svara skriftligen.

Foto: Maria Unga

Kiruna2020-05-12 19:45

LKAB lämnade under måndagen in en ansökan till regeringen om ett planföreläggande mot Kiruna kommun. Kommunledningen har de senaste månaderna vägrat lyfta upp den färdigberedda detaljplanen för politiskt beslut. De har ställt flera krav på ersättningslöften från LKAB för att detaljplanen ska lyftas i kommunstyrelsen. 

LKAB har varnat för att varsel och produktionsminskning väntar om det inte får detaljplanen godkänd för gruvdrift. 

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet förklarar, att kommunen inte får villkora detaljplaner och att det finns flera avgörande domar från bland annat Högsta domstolen.

En stund in i intervjun vill Selberg inte svara på frågor muntligen. Han ställer villkoret att svara förutsatt att han får dem via mejl, och även svara skriftligen med kommentarerna att "Det jag säger, och det jag svarar ska bli vad som står i tidningen" och "Då vet jag vad jag skrev". 

Vad anser du om LKAB:s ansökan till regeringen om ett planföreläggande?

– Om regeringen vill lyfta oss åt sidan och själva ta ansvaret så är det på sätt och vis bra, de har ju makten att ge LKAB ett uppdrag om att ta ett samhällsansvar vilket inte vi har.

Är underlaget från tjänstepersonerna felaktigt eller undermåligt?

– Nej, underlaget är okej och vi har för avsikt att lyfta planen för antagande när förutsättningarna för ett antagande finns. Det som saknas är bland annat uppfyllandet av GP-2 avtalet som säger att ”utveckling ska gå före avveckling” och GP-2 avtalet är en del av helheten där 2:4 är en av delarna. Vi har inte heller fått fram fler bostäder än vad som rivits.

Enligt LKAB rör det sig inte om ett avtal med landshövdingen utan en samverkansprocess. Kommentar?

– Ja, så är det. Det handlar om att få igång en samverkan där vi bland annat säkerställer att Kirunaborna inte ska belastas med kostnader för stadsomvandlingen.

Professor Olle Lundin är tydlig med att man inte får blanda myndighetsrollen genom plan- och bygglagen med någon part av civilrättsligt avtal. Och att detaljplaner inte få villkoras. 

– Han vet definitivt vad man pratar och vi villkorar inte heller någonting. Vi kommer att anta detaljplan 2:4 när förutsättningarna för ett antagande finns, alltså när vi säkerställt att ”utveckling går före avveckling” enligt GP-2 avtalet, svarar Selberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!