Det pågår ett strategiarbete från Kiruna kommuns sida gentemot Region Norrbotten. Kiruna kommunledning har utarbetat en skrivelse som kan väntas klubbas igenom på måndagens kommunstyrelsesammanträde.
– Förslaget är att kommunstyrelsen ska ställa sig enhälligt bakom en skrivelse som en rekommendation till regionen om hur de ska hantera den här frågan, säger Gunnar Selberg.
I skrivelsen uppmanar Kiruna kommun att Region Norrbotten, vid en kommande förhandling med LKAB, rörande ersättningsmodell för Kiruna nya sjukhus, att istället för pengar begära att få använda sig av nyckel-mot-nyckel-principen. Gunnar Selberg förklarar initiativet till rekommendationen:
– Kiruna kommun har ju lärt sig ett och annat i den här processen. Och det är jätteviktigt att man inte tar en monetär ersättning. Vår rekommendation är att regionen inte tar monetär ersättning utan att LKAB får bygga upp sjukhuset. Gör de inte det så blir det ju inte bara Kiruna som drabbas utan hela länets skattebetalare om sjukhuset blir dyrare. Ett sjukhus kan ju bli hur dyrt som helst, säger Gunnar Selberg.
Han hänvisar till tidiga förhandlingar för samhällsomvandlingen, och menar att lärdomar måste dras från dem.
– Jag tänker på Gruvstadspark 1 och Gruvstadspark 2. Då fick vi pengar. Men när vi bygger badhuset och gymnasieskola så var vi tvungna att påla. Det kostar 50 miljoner extra. Man vet aldrig vad som kan tillstöta, säger Selberg.
Under torsdagen hade kommunalrådet ett möte med regionråden i Region Norrbotten, där rekommendationen framställdes. Efter mötet sa Gunnar Selberg:
– Jag är jättenöjd med dagens möte med regionråden. De inser ju det att Gällivare och Kiruna har erfarenheter, Gällivare längre än oss. Men vi har iallafall ett decennium av erfarenhet.
LKAB är ännu förtegna om ärendet innan ett avtal med Region Norrbotten är på plats.
– Vi vet om att vi kommer påverka sjukhuset fram till 2035, enligt prognosen för 1365, och därför behöver vi givetvis ersätta det enligt minerallagen. Ersättningen går till regionen som äger och förvaltar sjukhuset och den ersättningen blir monetär liksom andra specialbyggnader kommer bli i framtiden. Alltså byggnader som region eller kommun äger, uttalar sig Fredrik Björkenwall, presschef för LKAB.