Seg försäljning trots bostadsbrist

Trots bostadsbristen i Kiruna går det långsamt att sälja Bokloklägenheterna på Glaciären.– Det beror på ett antal faktorer, men vi såg redan under förra året att bostadsmarknaden började lugna ner sig, säger mäklaren Peter Barsk vid Svensk fastighetsförmedling.

IGÅNG. Markarbetena för de nya bostadsrätterna på Glaciären i Kiruna har dragit igång, men än är inte alla lägenheter sålda.

IGÅNG. Markarbetena för de nya bostadsrätterna på Glaciären i Kiruna har dragit igång, men än är inte alla lägenheter sålda.

Foto: Ulrika Isaksson

Kiruna2015-05-06 09:05

I dagarna har markarbetena för området satt igång, men försäljningen av lägenheterna startade redan i november förra året. Då hade det kommit in 250 intresseanmälningar och vid säljstarten var det fullt hus i Raketskolans matsal. Trots det stora intresset har bara 18 av de 34 lägenheterna blivit sålda hittills.

– Många reserverade lägenheter, men fortsatte leta efter annat. Jag vet att många av dem har köpt villor och lägenheter. Det är inte så enkelt med nyproduktion. Det är det första projektet på länge som vi har i Kiruna, säger Peter Barsk.

De jämförelsevis höga priserna på lägenheterna kan, enligt Peter Barsk, vara en orsak till att många väljer bort nyproduktionen.

– Prisnivåerna ligger över andra bostadsrätter i Kiruna. Men det är lite svårt att veta varför lägenheterna inte blir sålda, mycket har förstås hänt på LKAB och så vidare. Det har sin påverkan på det här också. Det kan också vara så att det är svårt att köpa något som man inte kan känna och ta på, säger Peter Barsk.

Bengt Fardelius som är chef för affärs- och projektverksamheten vid Boklok, har varit med och startat upp projektet i Kiruna. Han är inte orolig över att nästan hälften av lägenheterna är osålda.

– Vi räknar med att ha sålt allt tills det är dags för inflyttning. Och finns det lägenheter kvar köper vi in dem. Vi tycker att Kiruna är en jättespännande marknad, säger Bengt Fardelius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om