Search and Rescue testas i Kiruna

Under tio veckor har besättningar till Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar tränat i Kirunafjällen.

VETERAN. Michael Åkerlund började som tekniker och utbildade sig sedan till pilot och har även jobbat som ambulanshelikopterpilot.

VETERAN. Michael Åkerlund började som tekniker och utbildade sig sedan till pilot och har även jobbat som ambulanshelikopterpilot.

Foto: Ulrika Huhtaniska

KIRUNA2017-03-23 16:34

En av Sjöfartsverkets sju räddningshelikoptrar Search and Rescue funnits på plats i Kiruna i utbildningssyfte under tio veckor. Besättningarna har övat flygning i högalpin terräng och helikoptern har förutom övningarna har även använts vid 15 larm, bland annat vid eftersökningsarbetet vid lavinen som gick i Riksgränsen i slutet av februari.

– Till skillnad från våra tidigare helikoptrar så är den starkare och bär med sig mer bränsle vilket gör att vi kan vara på plats under en längre tid och den har större lyftförmåga, säger piloten Michael Åkerlund.

Övningarna har varit varierande berättar Michael Åkerlund och säger att det är en utmaning i sig att landa en helikopter i snö.

– Det virvlar så mycket snö att det blir som att sätta ett vitt papper framför ögonen. Vi har även övat på navigering, vinschning och eftersök i fjällterräng och landning på toppar, gryter, kamrar, avsatser och eftersök med nödsändare.

Innan varje flygning görs en noggrann planering och riskanalys säger Åkerlund.

– Det svåraste är snabba väderomslag och då framförallt i mörker. Att starta i hårt väder vilket alltid är en risk och är det fråga om att rädda liv så kanske man undermedvetet tar större risker. Man försöker samla in så mycket väderinformation som möjligt vilket är en svårighet i fjällen eftersom det kan variera från en dalgång till nästa.

I Haverikommissionens rapport om händelsen då ett postplan störtade i Akkasjaure i början av 2016 efterfrågades en förstärkning av eftersökning i fjäll. Åkerlund förklarar att de vid sök över hav använder autopilot och att söket sker en förbestämd slinga på ungefär samma höjd.

– I fjällen måste man styra helikoptern själv och det kräver eftertanke på hur man planerar ett sök sett till vindriktning och dalgångar. Det kan även vara jättesvårt är att veta hur stort det man tittar efter är då det inte finns träd att förhålla sig till och höjden varierar hela tiden. Så det är träning och övning som behövs.

Syftet med Search and Rescue är att genomföra sjöräddning, lokalisera människor och nödställda till havs och att hitta havererade luftfartyg till lands, men inte att i första hand genomföra fjällräddningar säger Mattias Hyllert som är direktör på Sjö- och flygräddningen vid Sjöfartsverket.

– När vi har lokaliserat en nödställd eller en farkost så går räddningsinsatsen till polis eller lokal räddningstjänst och då bistår vi i det arbetet, säger Hyllert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om