Schoris attack

Förre detta politikern och diplomaten Pierre Schori hävdar att Israel har tillstånd att testa vapen i Kiruna.Påståendet tillbakavisas av Esrangechefen Olle Norberg.- Han har fått det helt om bakfoten, säger han.

Schori.

Schori.

Foto: Linda Grape

KIRUNA2009-01-30 06:00
Pierre Schori är chef för tankesmedjan Fride i Madrid och har tidigare bland annat varit biträdande utrikesminister i den socialdemokratiska regeringen.
I en debattartikel i Aftonbladet kräver han att regeringen Reinfeldt ska stoppa allt vapensamarbete med Israel och skriver: "Det är stötande att Israel har tillstånd att testa vapen i Kiruna som lemlästar civila i Gaza."
Det som åsyftas är de tester av ett israeliskt förarlöst flygplan som genomfördes i Kiruna i maj 2002.
Inget vapensamarbete
Testflygningarna genomfördes av Rymdbolagets personal på i det luftområde som rymdbasen Esranges förfogar över och skedde i samarbetet med Statens materielverk. De var kontroversiella redan då och föranledde bland annat en sittstrejk från Ung vänster i Kiruna.
Enligt Esrangechefen Olle Norberg ingick de emellertid inte i något svenskt-israeliskt vapensamarbete.
- Nej, där måste Pierre Schori fått det om bakfoten. Det var inte Israel som var här och gjorde tester, utan det svenska försvaret som ville utvärdera hur man kunde dra nytta av obemannade flygplan, säger han.
Endast en kampanj
Försvaret hyrde ett plan från en franska rymd- och flygkoncernen EADS som i sin tur upphandlade det från ett israeliskt bolag. Olle Norberg anser att kopplingen till Israel är svag och kopplingen till det israeliska försvaret obefintlig.
Och även om så vore fallet hade Rymdbolaget inte haft några möjligheter att ta fasta på protesterna.
- Vi på Rymdbolaget fick i uppdrag att ordna testkampnjen. Det hade varit konstigt om vi hade satt oss på tvären för något som försvaret och i slutändan regeringen hade beslutat om.
Endast en kampanj med flygtester genomfördes och den avslutades i juni 2002. Några andra vapentester med koppling till Israel i Kirunaområdet har i vart fall inte kommit till någon allmän kännedom.
Omdebatterad import
Enligt Sofia Krigsman, politiskt sakkunnig på försvarsdepartementet, är det militära utbytet med Israel begränsat och kopplat till Partnerskap för fred.
- Lämpligheten bedöms från fall till fall, säger hon.
Bland annat drog sig Sverige ur en internationell flygövning för tre år sedan när det visade sig att Israel var en av deltagarna. Sverige exporterar inte vapen till Israel och vapenimporten från Israel är omdebatterad.
- Den nuvarande regeringen har samma förhållningssätt som den förra i de här frågorna, säger Sofia Krigsman.
NSD har sökt Pierre Schori utan resultat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om