"Satsningen i Svappavaara är större"

Visst tänker kommunledningen i Kiruna ta chansen att göra satsningar i Svappavaara när gruvprojekten kommer i gång.- Det här är otroligt stort och öppnar enorma möjligheter, säger kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S).

Kenneth Stålnacke.

Kenneth Stålnacke.

Foto: Lina Norberg Juuso

KIRUNA2010-02-19 06:00

I går berättade vi om Plattform Svappavaaras krav på Kiruna kommun att få i gång bostadsbyggande, få utlokaliserade kommunala tjänster och en allmän upprustning av byn.
Kenneth Stålnacke säger att han har lyssnat noga på både Svappavaaraborna och LKAB och slutsatsen är att den negativa spiralen för byn med största sannolikhet är bruten.
- Svappavaara har varit satt på undantag under ett antal år. Ända sedan Leveäniemigruvan stängde 1983 har det mest handlat om utflyttning och nedskärningar. Det här ger möjlighet till en diametralt motsatt utveckling, säger han.
Enligt informationen som kommunledningen har fått LKAB är det en stor långsiktighet i satsningen. De tre gruvorna, Gruvberget, Leveäniemi och Mertainen, vardera producera två-tre miljoner ton i vart fall 18 år och kanske så länge som 30 år.
Det skulle enligt Stålnacke totalt sett innebära en större satsning än de omskrivna gruvprojektet i Pajala kommun.
- Jag vill inte förringa det som händer där och jag unnar Bengt Niska och befolkningen i Pajala all framgång. Men jämförelsen säger en del om vilken betydelse LKAB:s nya satsningar kan få för oss, säger han.
Samtidigt som Svappavaaraborna ställer krav på kommunen ställer kommunledningen krav på staten. Miljötillståndsprövningen för gruvbrytningen måste snabbas upp.
- Det får inte ta två år att få miljöprövningen genomförd. Någon måste ta ned fötterna från skrivbordet. Dessbättre fick vi bra respons från näringsministern när vi uppvaktade henne i frågan, säger Kenneth Stålnacke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om