För en tid sedan stängdes Rosengården på grund av problem med lokalerna. Inom de kommande åren ska Fjällgården och Solbacken stängas på grund av stadsomvandlingen. Enligt Selberg hade kommunen redan innan stängningen av Rosengården nittionio platser för mycket sett till riksgenomsnittet.
– Kirunas kostnader för socialförvaltningen har legat 150 miljoner högre än övriga riket, och det stora antalet äldreboendeplatser är en viktig förklaring till skillnaden. När vi räknar bort Rosengården, Fjällgården och Solbacken så har vi fortfarande några platser för mycket säger Selberg.
Kommunalrådet menar, att de har gjort en annan bedömning än socialförvaltningen beträffande behovet av äldreboenden.
– Det är inte fråga om tyckande utan hårda fakta. Nu måste vi få en gemensam bild av läget. Socialförvaltningen har fått uppdraget att se över hur många boendeplatser vi behöver sett till andelen äldre i Kiruna.
Istället för ett nytt särskilt boende, med tillsyn och vård dygnet runt, ser Selberg ett behov av seniorboende med en bättre anpassad servicenivå. Något kommunen nu satsar på.
– En tredjedel av dem som bor på boenden idag hade klarat sig på ett seniorboende. Det blir rätt vårdnivå och en trevligare och bättre miljö för de äldre.
– Vi har just öppnat Runabacken med 32 lägenheter, och planerar för ytterligare ett eller två seniorboenden i Nya Kiruna centrum. Med fler seniorboenden kan vi få bättre struktur och en effektivare hemtjänst med kortare avstånd mellan brukarna, säger Selberg.
Kommer boende från de avdelningar som måste stängas att tvingas flytta ut till byarna?
– Det vet inte jag, men jag tror inte det. Vilka som ska placeras var och varför sköter förvaltningen. Från politiken beslutar vi om strategin för hur vi ska klara omsorgen och skapa trygghet för de äldre på bästa sätt samtidigt som vi måste få pengarna att räcka.
Förstår du att anhöriga är besvikna över att de inte har fått flytta till ett nytt boende som de utlovats?
– Inte direkt eftersom det är på grund av samhällsomvandlingen boendena måste stängas. Och det har aldrig funnits någon möjlighet att hinna bygga ett nytt äldreboende sett till tidsaspekten.
– Om vi har tillräckligt med boendeplatser kan vi inte bygga ett boende bara för att anhöriga tycker att det är trevligt att flytta till någonting som är nytt. Dessutom är våra två stora boenden, Movägen och Mysinge, i stort sett nybyggda säger Gunnar Selberg.