Sara Larsson beredd att fortsätta leda Sametinget

Det parlamentariska läget i Sametinget är högst oklart inför plenum som hålls i norska Karasjok.Sara Larsson, Min geaidnu, är dock beredd att fortsätta leda en styrelse som inte har majoritet.

"Det måste bli en lösning som håller till nästa val och vi är beredda att fortsätta", säger Sara Larsson.

"Det måste bli en lösning som håller till nästa val och vi är beredda att fortsätta", säger Sara Larsson.

Foto: Kurt Engström

KIRUNA2011-11-03 06:00

Plenum för svenska Sametinget hålls i Norge för första gången. Det beror dels på att ledamöterna ändå ska fortsätta vidare till parlamentarikerkonferensen i Kirkenes där sametingen i Sverige, Norge och Finland samlas.

I Karasjok finns också den enda samiska parlamentsbyggnaden - hittills. En sådan planeras som bekant också i Kiruna.

- Det är väldigt hedrande att samlas i en den enda byggnad som är till för att det samiska folket ska kunna föra sin talan, säger Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson.

Tredje styrelsen?
Det väntar ett spännande möte som kan innebära att Sametinget får sin tredje styrelse under innevarande mandatperiod.

När Sara Larsson tog över ordförandeklubban den 26 maj var det sagt att det var en tillfällig lösning och att en ny mer beständig styrelse skulle ta över från och med novembermötet.

Men några nya partisamarbeten som kan ge en majoritet tycks inte vara under uppsegling.

- Tyvärr så tror jag inte att det har hänt så mycket sedan förra plenum. Nu måste det bli en lösning som håller till nästa val och vi är beredda att fortsätta, säger Sara Larsson.

Stöd av 15 av 31
Styrelsen har representation från fyra partier med tolv mandat. Utöver det har partiet Skogssamerna med tre mandat uttalat att de inte kommer ta delta i eventuella styrelseval.

Det innebär att det finns 15 mandat som aktivt eller passivt stöder den sittande styrelsen.

- Det finns fortfarande 16 personer som skulle kunna rösta bort oss om de ville, konstaterar Sara Larsson.

Ingrid Inga i Samelandspartiet var styrelseordförande fram till den 26 maj. Hon säger att det är upp till den sittande styrelsen om de vill avgå.

- De äger frågan. För vår del är vi alltid beredda att leda Sametinget och se till att det blir ordning och reda. Men det är en fullständigt öppen fråga för alla, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om