Samverkansförslag får kritik från flera håll

Det lutar åt att Kiruna kommun ger sitt bifall till förslaget på en gemensam gymnasieorganisation. Men alla är inte lika nöjda.- Det är inte förankrat hos oss lärare, säger Kerstin Edfast (M).

Timo Vilgats (MP), Niclas Sirén (V), Hans Swedell (M), Gunnar Selberg (C) och Kerstin Edfast (M) är både lärare och politiker. De är kritiska till det förslag på en gemensam gymnasieorganisation.FOTO: Alexander Linder

Timo Vilgats (MP), Niclas Sirén (V), Hans Swedell (M), Gunnar Selberg (C) och Kerstin Edfast (M) är både lärare och politiker. De är kritiska till det förslag på en gemensam gymnasieorganisation.FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-01-27 06:00
143 minuter. Så länge tog det för kommunstyrelsen att nå fram till sitt första beslut under gårdagens sammanträde. Det var Lapplands kommunalförbunds förslag på en gemensam gymnasieorganisation i norra länet som debatterades friskt innan politikerna bestämde sig för att råda fullmäktige att ge bifall till förslaget. Slutligt beslut i Kiruna tas alltså den 23 februari.
Oenigheten stor
Men det rådde stor oenighet i församlingen. Socialdemokraterna och Kirunapartiet applåderade förslaget, medan oppositionspartierna rynkade på näsan åt det samma. De var inte emot en samverkan, men menade bland annat att detta förslag inte var förankrat ute i skolorna.
- Självklart ska vi samarbeta, men inte på det här viset. Det skulle gynna eleverna att skapa en konkurrens mellan skolorna, sa Gunnar Selberg (C) som sin vana trogen lät sin stämma ljuda titt som tätt.
De övriga oppositionspartierna yrkade också på avslag eller återremiss, men så blev inte fallet. Flera av partiföreträdarna är också lärare, däribland Timo Vilgats (MP) och Niclas Sirén (V), vilket kan ha haft ett finger med i spelet.
- Vi röstar inte nej bara för att vi är lärare. Men visst är det så att vi är väldigt engagerade och har en större referensram i ärendet, sade Hans Swedell (M).
Per Wennebjörk från Lapplands kommunalförbund fanns på plats för att berätta om förslaget. Han pekade på siffror som visar att elevunderlaget minskar drastiskt de närmaste åren och framhöll att en samverkan är nödvändig för att kunna behålla antalet gymnasieprogram.
Inte bara politiker
Det är inte bara politiker som har betänkligheter gentemot förslaget. Under remisstiden har 36 yttranden från 31 olika instanser lämnats in. En stor del av dem står lärare bakom. Den kritik som framförts påtalar bland annat att informationen varit bristfällig, att samrådstiden varit för kort och att många detaljer inte är tillräckligt utredda.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande i Kiruna, Roger Suup (S), menar att frågetecknen kommer att rätas ut under resans gång.
- Jag förstår oron, så är det vid en förändringsprocess, och jag har respekt för att man inte satt sig in i den information som getts. Många gånger reagerar man först när planerna börjar bli verklighet. Med den här lösningen blir elever, lärare, respektive skolor och kommuner alla vinnare.
fakta Gemensam gymnasieorganisation
Lapplands kommunalförbund har lagt fram ett förslag där gymnasieskolorna i Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Pajala samlas under samma organisation med en gemensam chef och nämnd.
Syftet är att kunna behålla antalet program när elevantalet minskar.
Den nya organisationen planeras starta den 1 januari 2010.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om