Enligt Samelandspartiet finns personer med i röstlängden som har blivit upptagna på felaktiga grunder. Därför överklagade partiet röstlängden till länsstyrelsen.
För att bli upptagen i sameröstlängden ska personen bland annat ha samiska som språk i hemmet, eller så ska föräldrarna eller deras föräldrar ha haft samiska som språk i hemmet.
– När det gäller Samelandspartiets överklagan så prövar vi inte det överklagandet, säger Karin Hansson, chefsjurist på länsstyrelsen.
Enligt sametingslagen kan den som har anmält sig till röstlängden men inte blivit antagen överklaga det. Alla som redan är upptagna i röstlängden kan överklaga ett beslut som avser någon annan.
– Men ett parti som sådant har inte rätt att överklaga ett beslut där någon har blivit upptagen, säger Karin Hansson.
Per Olof Nutti tycker att det är beklagligt.
– En enskild person inte ska behöva ta på sig en sådan börda att bära, att peka ut enskilda personer i sametingets röstlängd som inte hör dit. Då är det bättre att man som en sammanslutning, ett parti, ska kunna göra det.
Partiet ska driva frågan vidare och hoppas att den kommer att lyftas på plenum i februari.
– Det här är sedan fråga som säkerligen kommer att debatteras långt in i framtiden. Det är en fråga som nästan är tabu i samevärlden, alla frågor måste ventileras så att vi kan gå vidare och inte bär på bördor som inte får se dagsljuset, säger Per-Olof Nutti.
Varför är det en tabubelagd fråga?
– Det är känsligt i och med att det här är en samvetsfråga, det är väldigt svårt att göra en bedömning av en annan människa, man måste tro på det som de lämnar in, och det är trovärdigheten som sätts på spel.
Valnämndens ordförande Signar Holmström (JoF) är nöjd med länsstyrelsens beslut.
– Överklagan ställer bara till med praktiska bekymmer om vi ska hinna få röstlängden färdig i tid till valet.
Enligt Holmström fungerar systemet med att individer kan överklaga bra.
– Om man nu tycker att någon är upptagen i röstlängden på felaktiga grunder så får man väl ha kurage att överklaga, säger han.
Att frågan startat diskussioner om vem som är same tycker Signar Holmström är synd.
– Ibland känns det som om man är tillbaka på 40-talet.
Maria Unga