Samisk konfirmation bidrog till färgprakt

Asfaltsplanen utanför Kiruna kyrka blommade upp i en färgprakt av blått, gult, rött och grönt under midsommaraftonens förmiddag.Många hundra samiska koltar fyllde kyrkan till bristningsgränsen.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-06-25 13:29
Det är den samiska konfirmationen som samlar folk från hela det samiska området.
- Det här är ett av de stora tillfällena för samer att träffas. Tyvärr har de blivit färre och färre, säger Elisabeth Nejne-Vannar från Jokkmokk som tillsammans med Niklas Jannok stod och väntade på att konfirmanderna skulle anlända.
Tidigare i veckan har vi berättat om det samiska konfirmationslägret i Nikkaluokta som har samlat ungdomar från hela Sápmi.
De kristna högtiderna är stor inom det samiska samhället. Barndop brukar kunna ge en stor uppslutning från släkten, kyrkliga bröllop likaså.
Men störst är trots allt konfirmationen.
Inträdet till vuxenvärlden manifesteras ofta genom att man får sin första kolt eller att man får lägga till nya inslag i kolten.
- Men reglerna skiljer sig väldigt mellan olika delar av Sápmi och till och med mellan olika släkter inom samma område. I Jukkaskolten lägger man inte till något medan man har massor av olika band uppe i Kautokeino som jag inte vet vad de betyder, säger Marie Enoksson, informatör vid Sametinget och en av kyrkobesökarna.
Prick klockan elva anlände konfirmanderna i ett långt led. Mattias Lilja från Tossåsens sameby var bara lite nervös.
- Jag ska beskriva en teckning inför den fullsatta kyrkan. Men det ska gå bra, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om