– Nu när vi lägger prognosen ser det väldigt bra ut. Men de slutgiltiga siffrorna är inte klara förrän än i januari, men några stora skillnader mot prognosen för årets utfall ska det inte bli, säger kanslichefen Anja Taube.
Sametinget gick in med ett stort underskott i budgeten inför 2016. Totalt röde det sig om 1.8 miljoner i underskott som byggts på sedan två år tillbaka. För att lyckas hämta in underskottet lade man en tuff budget med tydliga spardirektiv från sametingets styrelse, och preliminärt verkar det som att man har lyckats med uppdraget.
– De stora orsakerna till att kostnaderna minskat gentemot budget är förutom vakanta tjänster även styrelsens budgetpost. Budgeten var lagd på sju stycken styrelseledamöter men den halverades, bara där fick vi ett överskott på ungefär en halv miljon. Andra sparåtgärder är omförhandlade avtal, avbrutna projekt samt övriga personalkostnader. Vi har tillexempel inte tillsatt vikarier vid föräldraledighet och längre sjukfrånvaro.
Hur har det påverkat personalen?
– Det har varit ett tufft år för personalen, särskilt när man inte kunnat ersätta frånvarande personal med vikarier. Det har varit ett jobbigt år men personalen har verkligen gjort ett jättebra jobb.
Anledningen till att det stora underskottet kunnat uppstå är, enligt kanslichefen Anja Taube, att sametingets budgetramar i förhållande till grundorganisation och krav på myndigheten är alldeles för snäva. Vilket leder till att det krävs väldigt lite för att budgeten ska spricka. I januari kommer Sametingets styrelse att lägga en mer detaljerad budget inför 2017. Då kommer man kunna presentera definitiva siffror hur pass väl man lyckats med besparingarna.
– Om vi nu klarar att hämta hem det här, som det ser ut, ser det betydligt bättre ut för nästa verksamhetsår Eftersom vi inte behöver hämta hem något underskott på förvaltningsanslaget kommer vi har en mycket stadigare grund att stå på, säger kanslichefen Anja Taube.