Det faktum att Sametinget är ett folkvalt organ och en statlig myndighet på samma gång är konstruktionen Camilla Sandström syftar på.
Otydligt upplägg
- Det är ungefär som att Jordbruksverket samtidigt skulle vara en politisk organisation. Det är oklart vad Sametinget som en självstyrande enhet egentligen har för funktion och uppgifter, säger Camilla Sandström.
Hon menar att upplägget gör att det blir otydligt för både väljare och politiker vilket handlingsutrymme man har.
- Antingen är man statens förlängda arm eller företrädare för det samiska samhället, säger Camilla Sandström.
Sametinget i Norge har på många sätt en starkare ställning än dess svenska motsvarighet. Exempelvis har de en formell konstitutionsordning vilket gör att de alltid är involverade i frågor som rör samer, enligt Camilla Sandström.
- Det pågår forskning nu kring för- och nackdelar med det norska systemet. Men jag tror många sneglar på deras modell, de har ett tydligare mandat. Och ur ett samiskt perspektiv tror jag absolut den är något att föredra, säger Camilla Sandström.
Splittringen bland partierna i Sametinget har de senaste åren varit omfattande. Nya partier har bildats av personer som brutit sig ur befintliga. Det, menar Camilla Sandström, är en naturlig utveckling och något som tillhör ett demokratiskt samhälle.
Intressefrågor
- De svenska partierna har gått igenom exakt samma process fast under en mycket längre tid, säger Camilla Sandström.
Men ett problem med det samiska partisystemet är enligt Camilla Sandström att partierna bygger på intressefrågor snarare än ideologi.
- Det gör att man har svårt att kompromissa och komma överens. I Norge har flera av de samiska partierna en mer ideologisk grund, vilket gör det möjligt att bilda koalitioner som kan styra, säger Camilla Sandström.
Vad gäller framtiden tror Camilla Sandström att en översyn av Sametingets organisation är nödvändig.
- Vi har sett i 20 års tid nu hur det har fungerat, eller till stor del inte fungerat. Kanske är det dags att fundera ett varv till kring vad man vill med Sametinget, säger Camilla Sandström.
Återvinna förtroendet
Hon menar att det krävs att de samiska politikerna tar ett stort ansvar framöver för att lyfta frågan till regering och riksdag, så att en förändring kan komma till skott.
- Man måste höja blicken från de interna stridigheterna och våga ta en större roll. På det sättet kan man också återvinna förtroendet från de samiska väljarna, säger Camilla Sandström.