Sametinget behöver effektivare möten

Sametingets sista plenum för i år hålls i Luleå under kommande vecka. Det är inte så många ärenden på föredragningslistan vilket borgar för att man ska kunna gå till beslut i de ärenden som finns. Och för första gången i plenums historia finns inga gamla motioner som ligger kvar och skvalpar.

SAMETINGETS LEDAMÖTER.

SAMETINGETS LEDAMÖTER.

Foto: Carl-Johan Utsi

Kiruna2014-09-24 16:25

Det är inte bara beslutet om att FN:s Urfolksdeklaration ska implementeras i svensk lag som kommer att underlätta för Sametinget att få igenom beslut. Sametinget har under året arbetat hårt för att få mer effektiva möten. Enligt Sametingets talman, Stefan Mikaelsson, är det i regel motionerna som väcker mest debatt. På plenum den 30 september till den 2 oktober är det endast sex motioner upptagna. Men det är inte troligt att det blir beslut i motionerna den här gången.

– Sannolikt kommer de motioner som tas upp att avslås eftersom vi stramat åt de krav som ställs på motioner nämligen att man inte ska ha flera frågor i motionerna. Det är bra motioner men i princip kommer de flesta att avslås men jag kommer att rekommendera att man återkommer, att man omformulerar motionerna, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson och fortsätter:

– Vad det gäller plenum nästa vecka så tycker jag de viktigaste ärendena vi ska ta upp är att vi ska besluta om en ny sametingsordning. Och sametingsordningen det är ju den som styr hur plenum arbetar. Där har vi ett förslag på revidering som vi tycker är viktigt. Den stora förändringen är väl att presidiet ska ha möjlighet att styra talartider. Och det tror vi är bra därför att då kan presidiet reglera så att vi får effektivare möten, säger Håkan Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om