Samerna ryggar inte för att stämma staten

Samernas rättsprocess mot staten kan resultera i att även övriga ortsbor får bättre möjligheter att jaga ovan odlingsgränsen.Det hävdar Malin Brännström, förbundsjurist vid SSR, Svenska samernas riksförbund.- Det finns definitivt gemensamma intressen, säger hon.

Per-Erik Marsja, Girjas sameby, och Per-Gustav Idivuoma, SSRs förbundsordförande, lämnar in stämningsansökan vid Gällivare tingsrätt.

Per-Erik Marsja, Girjas sameby, och Per-Gustav Idivuoma, SSRs förbundsordförande, lämnar in stämningsansökan vid Gällivare tingsrätt.

Foto: Carl-Johan Utsi

KIRUNA2009-05-12 06:00
NSD har redan tidigare berättat om SSR:s stämningsansökan mot svenska staten om rätten till jakt och fiske på statens mark ovan odlingsgränsen.
I går lämnades handlingarna in till Gällivare tingsrätt av Per-Erik Marsja, Girjas sameby, och Per-Gustav Idivuoma, förbundsordförande vid SSR.
EG-rätten ur spel
Ärendet har förberetts av SSR och en advokatbyrå i två år och det kommer förmodligen att dröja minst lika länge innan tingsrätten kommer med ett utslag. Man kan också räkna med överklaganden i vilken riktning än Gällivare tingsrätt beslutar.
Girjas sameby, på gränsen mellan Gällivare och Kiruna kommuner, har valts ut som ett pilotfall och ett domslut till SSR:s fördel kan få stora konsekvenser för den fria småviltsjakten.
Men kanske inte på det sätt som många jägare befarar, om man ska tro SSR:s förbundsjurist Malin Brännström.
Målet är inte att gå tillbaka till det system som fanns innan den fria småviltsjakten infördes 1993, utan att införa en helt ny modell där samebyarna själva förvaltar jakträtten.
Det skulle också sätta EG-rätten ur spel.
Positiv särbehandling
För två år sedan beslutade regeringen att man inte kan hindra andra européer att jaga på samma villkor som ortsbor. Det har lett till ökat tryck, minskad tillgång på vilt - och kraftiga protester från lokala jägare.
Nu hoppas SSR att andra jägarintressen ska kunna se en poäng i att samebyarna får ta över jakträtten.
- Vi anser att det handlar om enskild rätt och därmed skulle samebyarna kunna särbehandla ortsbefolkningen positivt utan att EG-domstolen kan ha några invändningar. Jag hoppas att många ska kunna se nyttan med ett sådant system, säger Malin Brännström.
Rättsläget inte oklart
Hur samebyarna skulle organiseras för att kunna hantera jakt- och fiskeförvaltningen är för tidigt att spekulera i.
- Det finns tankegångar kring det, men vi har valt att ta den juridiska processen först, säger Malin Brännström.
Hans Geibrink vid Svenska jägareförbundet anser dock inte att rättsläget är oklart. Staten äger marken och äger därmed rätten att upplåta jakten. Däremot har medlemmar i samebyarna jakträtt för egen del.
Han tycker att systemet fungerar bra som det är och ser ingen anledning att göra förändringar.
- Om varje sameby ska ha rätt att upplåta jakt blir det med stor sannolikhet stora variationer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om