Samebyar sågar regeringsbeslut
Fyra samebyar vill att rege-ringsrätten prövar om svenska staten har haft rätt att förhandla om hur renskötseln ska bedrivas över landsgränserna.Dessutom kräver de att regeringens beslut att underteckna konventionen rivs upp.
Per-Anders Nutti, Saarivuoma, vill inte att den nya renbeteskonventionen ska verkställas.FOTO: Alexander Linder
Foto: Alexander Linder
De vill testa legitimiteten i beslutet om en ny renbeteskonvention, då de anser att varken den svenska regeringen, Sametinget eller SSR (Svenska samernas riksförbund) har haft någon fullmakt att förhandla för samebyarna.
Sågar förslaget
- Det är helt förkastligt det som svenska staten gör. Vi har inte lovat dem att förhandla om våra rättigheter, säger Talmas ordförande, Jåvna Allas, som just nu befinner sig på kalvmärkning i samebyns betesmarker i Norge.
Förslaget om en ny gränsöverskridande renbeteskonvention, som är tänkt att gälla i 30 år, lades fram i februari 2009 efter tolv års förhandlingar mellan den norska och svenska delegationen.
Den 8 april i år beslutade den svenska regeringen att konventionen ska undertecknas. Själva undertecknandet väntas ske inom en snar framtid.
Det är framförallt Talma och Saarivuoma som har kommit med den starkaste kritiken.
De anser att den nya överenskommelsen urholkar samernas rättigheter. De anser inte heller att de får tillbaka tillräckligt mycket av marker som de förlorat i tidigare konventioner.
Därför sågas den nya överenskommelsen.
Får stöd
- Vi vill ha ett verkställighetsförbud, säger Per-Anders Nutti, ordförande i Saarivuoma.
Renägarförbundet, som är en riksorganisation för samiska renägare, har också begärt en rättsprövning hos regeringsrätten och en upprivning av beslutet att underteckna konventionen.
Skrivelsen skickades in den 26 juni.
- Det här är ett sätt att visa att vi stödjer samebyarna, säger förbundets ordförande, Ellen Omma.
Renägarförbundet är också kritiskt till att förslaget inte kommit ut till samebyarna och att ingen information har skett. Same-
byarna har själva fått hämta ut informationen från regeringens hemsida.
Efter sommaren
Jordbruksdepartementet har på en tidigare skrivelse från Renägarförbundet svarat att departementet ska arbeta fram en redogörelse om konsekvenserna av den nya konventionen.
Sedan ska den ut på remiss till berörda myndigheter och same-byar, vilket beräknas ske efter sommaren.
SSR har under sitt årsmöte i juni beslutat att begära att den officiella remisstiden blir minst ett år och att regeringen river upp beslutet att underteckna konventionen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!