Samarbete mellan partierna ska gynna Kiruna

På söndag inleds samtalen mellan socialdemokraterna och kirunapartiet.- Vi är nyfikna på om vi kan göra något gemensamt, säger Jörgen Lövgren, (s).

Lars Törnman, (kip).

Lars Törnman, (kip).

Foto: Jessica Rosengren

KIRUNA2008-05-20 06:00
Det är partiernas ordförande och vice ordförande som ska träffas, det vill säga Ann-Helen Bergsten och Thomas Kangas från socialdemokraterna och Lars Törnman och Siv Gunillasson från kirunapartiet. Socialdemokraten Jörgen Lövgren har dock haft en central roll. Det var han som först offentliggjorde att kontakter har tagit mellan partierna.
De första trevarna gjordes i Tekniska verkens styrelse där både han och Lars Törnman sitter med som ledamöter.
- Men alla har sina ingångar. Det här är något som har värkt fram hos oss som bottnar i de nedskärningar som den borgerliga regeringen håller på att genomföra, säger han.
Jörgen Lövgren var med i kirunapartiet i partiets begynnelse, men gick ur när han förlorade en omröstning om att avsätta dåvarande värmeverkschefen Stefan Oja.
Många viljor som drar
Det hindrar inte honom att vilja samarbeta med sina före detta partikamrater.
- För egen del har jag brunnit för att få i hop det mellan partierna. Men det finns många viljor som drar åt olika håll hos oss och vi måste hitta en lösning där alla kan känna sig välkomna.
Från kirunapartiets sida är det interna arbetet mindre komplicerat. Lars Törnman säger att målet med partiet hela tiden har varit att skapa en socialdemokratisk politik.
- Men tanken med det här är inte att vi ska lägga ned kirunapartiet. Det handlar om att försöka hitta nya lösningar som ska hålla för lång tid framöver, säger han.
På söndag genomförs de första formella samtalen och då kommer det åtminstone klarna om det är värt att fortsätta prata.
Kontakterna har inte precis välkomnats bland socialdemokraternas allianspartier - utom hos ett.
Miljöpartisten Timo Vilgats tror att samtalen kommer att leda till ett bättre debattklimat i Kirunapolitiken, oavsett vad utfallet blir. Han anser att debatten har varit onödigt tuff den sista tiden.
- Det finns även exempel på goda möten så jag tror inte att det är så kärvt i grund och botten. Det handlar nog ofta om retoriska knep. Det ska bli intressant att se vilka avtryck samtalen kommer att ge, säger han.
Ett första svar ges redan på måndag då kommunstyrelsen sammanträder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om