Kirunabon Carina Hammar Lindmark är fågelintresserad och hon och sambon matar fåglar vid deras stugor i Oinakka och Parakka. För två veckor sedan såg de en hopkurad hackspett som satt på en trädstam i Oinakka.
– Den brydde sig inte alls att jag kom nära. Sen såg jag senare att den dött. Jag tänkte först att den var sjuk eller gammal. Efter det åkte vi till min stuga i Parakka och där hittade vi en död tornfalk. De tillhör ju statens vilt och jag kontaktade SVA.
Hon har tornfalken i frysen och ska skicka in den för provtagning till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.
– I samma veva skulle vi sedan lämna släpet vid sambons stuga. Då såg vi två döda gråsiskor där, bredvid varandra, och då tänkte jag att nu är det något konstigt. Det är också det att fåglarna beter sig konstigt, de är inte rädda.
Blev du orolig?
– Man måste ju ta reda på vad det är, så att man kanske kan göra nåt åt det, så det inte sprids vidare, säger Carina Hammar Lindmark.
Och hon är inte ensam om att ha rapporterat in döda fåglar.
– Det är i alla fall relativt mycket, det är gott om rapporter norrifrån i år. Nu i maj har det varit från Kiruna och Gällivare, säger biträdande statsveterinären Henrik Uhlhorn.
De har inte analyserat några fåglar från Norrbotten, men allt tyder på ett utbrott av salmonella, särskilt när det handlar om gråsiskor. En annan sak att gå på, är att det har rapporterats in många fler katter med salmonella i Norrbotten än normalt. 80-talet katter har haft konstaterad salmonella hittills i år, enligt SVA, som får proverna från veterinärkliniker. Det brukar vara bara enstaka fall.
Katter får salmonella via fåglar.
Varför är det mer salmonella i år?
– Det man vet är att det är vissa fåglar som bär på salmonellabakterier. Det normala är att det är gråsiskor och även domherrar som bär på bakterien. Så här på slutet av vintern har det varit en tuff period för dem och många är nog ganska svaga, och då kan infektionen bryta ut. Då sprider de bakterierna med avföringen, och så är spridningen igång lokalt.
Enligt SVA kan det variera från år till år, och de vill inte dra för stora växlar av ett år. Man får hålla koll och se hur det utvecklas.
– Salmonellautbrott är inget nytt. En anledning är att det på vårkanten tinar och är smutsigt under fågelborden.
Hur gör man då om ens småfåglar utanför fönstret börjar dö?
– Vi blir väldigt glada om man skickar en rapport till oss, på Rapportera vilt, för då vet vi att det händer något, och är det rätt arter och tid så kan man misstänka salmonella. Man ska gärna använda fågelautomater så fåglarna inte kan gå i maten. Och tänka på att hålla rent under maten, där det faller ner. Man kan även flytta matstationen om det är smutsigt under. Om man får flera sjuka och döda fåglar, så kanske det är bästa att sluta för säsongen eller ta en paus i matningen, säger Henrik Uhlhorn.
Carina Hammar Lindmark har aldrig sett något liknande tidigare.
– Nej aldrig. Det har säkert funnits, men jag har inte sett det. Jag tror jag kommer ta bort mina frön nu. Jag vill inte riskera något.
Det kan smitta till människor, är du orolig för att själv drabbas?
– Nej, det är jag inte. Jag hörde att katter som äter fåglar kan få det. Jag är inte rädd för egen del, men man ska ju vara noga med handhygienen.