På grund av gruvbrytningens markpåverkan är en helt ny centrumkärna på väg att byggas upp i Kiruna. En gemensam flytt för handeln planeras till september 2022.
Men arbetet för att komma dit har varit omfattande. Tomas Stålnacke, projektchef, och Per Eriksson, projektledare hos Kirunabostäder, har varit med från starten 2016. De fick en stadsplan som bestod av gråa rutor som skulle fyllas.
– Många av handlarna ville ha en egen ingång. Men om alla handlare ska ha en egen ingång från gatan så blir handelsgatan gigantiskt lång. Jag räknade på det där och det är helt ogörbart, säger Tomas Stålnacke.
Istället kom de fram till att gallerior var vägen framåt. Tillsammans med arkitektbyrån Wester + Elsner satte sig Tomas Och Per ner och började rita förslag på smörpapper.
– Arkitektbyrån är specialiserad på kommersiella lokaler med flöden av personer, inte på att rita hus eller bostäder, säger Per Eriksson.
De startade med att peka ut svagheterna i gamla centrum som nu måste byggas bort.
– Den största svagheten i gamla stadskärnan är att få logistiken att fungera. Om vi tar till exempel Systembolaget i Gallerian, varannan gång lastbilen backar ner för att lasta ur så tar den i taket, det är inte anpassat för att backa in. Nu har vi byggt för att de kan köra in och de kan köra ut, säger Tomas Stålnacke.
Nästa steg blev att urskilja de lokala, unika butikerna från kedjorna.
– Vi sa att de mest attraktiva ytorna ska gå till våra lokala företag. Vi har placerat de lokala aktörerna i fronten och de största drakarna längre in. Då måste kunderna passera de lokala butikerna för att nå de dragande kedjorna, de lokala butikerna får draghjälp på det sättet.
Det tredje steget var att skapa mötesplatser med caféer och restauranger i anslutning.
– Handeln har det tufft idag, så vi måste få dit folk på något sätt. Då kan vi locka med kaféer, speciellt de yngre gillar att hänga på kaféer, då kommer de in i galleriorna.
Båda är överens om att det hr varit en lärorik process.
– Vi har lärt oss väldigt mycket, i och med att vi började med ett grått papper med bara gråa ytor och har lärt oss de kommersiella flödena, hur man ska tänka, säger Per Eriksson.
– Det är inte många som får chansen att göra ett sådant här jobb, vi är kanske de enda. Sådant här gör man bara en gång i livet, säger Tomas Stålnacke.