Så tar Kirunaborna ansvar för integrationen

På kort tid har många föreningar, organisationer och studieförbund ansökt om medel till olika integrationsprojekt. "Jag tror att det blir lättare att komma in i samhället när man får tillhöra någonting, till exempel ett idrottslag", säger baskettränaren Stefan Larin.

MÅNGA PROJEKT. På kort tid har 25 ansökningar om medel till integrationsprojekt kommit in till kommunen.

MÅNGA PROJEKT. På kort tid har 25 ansökningar om medel till integrationsprojekt kommit in till kommunen.

Foto: Simon Eliasson/Saga Skovdahl

KIRUNA2016-05-29 14:41

I december gav regeringen nära 10 miljarder kronor till landets kommuner som kompensation för ökade kostnader med anledning av flyktingsituationen.

Läs mer: "Medel till integrationsprojekt"

Regeringen vill att en del av pengarna ska gå till integrationsarbete och i Kiruna, som totalt fick 49 miljoner kronor, är fem miljoner öronmärkta för integrationsfrämjande projekt. Och på kort tid har hela 25 ansökningar kommit in. Än så länge har kommunen bara hunnit fatta beslut i sex ärenden.

Många ansökningar kommer från idrottsföreningar, bland annat Kiruna AIF. Stefan Larin, tränare för Kiruna AIF:s basketlag Snow tigers, berättar att det för deras del först och främst gäller att nå ut med infromation om att laget finns och att nya spelare är välkomna.

– Kommer det nya killar behöver vi fler halltider och material, till exempel västar och bollar. Visionen är att bygga ett bra lag och då behöver vi bli fler.

I laget finns redan spelare födda i ungefär tio olika länder och många av dem talar flera språk. Förhoppningsvis kan nya spelare lära sig svenska och bli en del av laget snabbare tack vare språkligt stöd från lagkamrater.

– Jag tror att det blir lättare att komma in i samhället när man får tillhöra någonting, till exempel ett idrottslag. De nya spelarna ska självklart ha kul, men också ska känna sig viktiga och att de behövs på varje träning, säger Stefan Larin.

Kiruna ridklubb var tidigt ute med sin ansökan och har hunnit få den beviljad. Med pengarna kan man bland annat ge bort 50 medlemskap i klubben till nyanlända.

Ridinstruktör Kristina Fjellborg berättar att barnridningen på lördagar är populär. Sponsring från LKAB gör att den är gratis för alla som är medlemmar.

– Barnridningen har lockat många nyanlända med barn men de har ofta missat att man behöver vara medlem i klubben. Så nu när vi kan ge bort medlemskap kan fler delta, säger hon.

Ridklubben ska också dra igång en ridgrupp för nyanlända. De får rida gratis en gång i veckan under en termin - vilket annars kostar drygt 3000 kronor.

– Det här är ingenting som Kiruna ridklubb normalt har ekonomi att bjuda på. Och jag tror inte många nyanlända kan betala så mycket heller, säger Kristina Fjellborg.

Språket är inte jätteviktigt i stallet.

– Man kan kommunicera med hästar utan att använda ord. De förstår vad man vill ändå, säger Kristina Fjellborg.

Hon fortsätter:

– Vi tänker att man ska kunna komma hit, pyssla och umgås med hästar och andra personer i stallet. Att vara här ger ett sammanhang, en känsla av att man är en del av en gemenskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om