För ett par veckor sedan lades en enkät med frågor om trygghet ut på kommunens hemsida. Under de första fyra dagarna svarade 153 personer på den. I nuläget vet Anders Karlsson, enhetschef på Kiruna kommun inte exakt hur många som svarat hittills. Men han kan konstatera att det finns intresse med tanke på de första dagarnas svarsfrekvens.
– Tanken är också att den ska ticka på under hela sommaren för att folk ska ha möjlighet att delta. Vi vill upprätta en nulägesbild för det förebyggande arbetet och behoven av brottsförebyggande arbete i hela Kiruna kommun, säger han.
I och med en ny lag som trädde i kraft den 1 juli så ställs nya och skarpare krav på kommunernas brottsförebyggande arbete. Med lagändringen kommer också ett statligt medel.
– Kommunerna ska ta mer aktiv del i det brottsförebyggande arbetet. Vi har vidtagit ett antal åtgärder, som att påbörja rekrytering av en brottsförebyggande samordnare, säger Anders Karlsson, som håller i trådarna.
En annan åtgärd är en enkät ställd till medborgarna.
– Vi vill se upplevelser av trygghet. Är det tryggt på landsbygden? Är det tryggt att vistas i alla delar av staden? Om inte så får man ge exempel. Det här är ju en del i arbetet med att göra Kiruna till en attraktivare plats att bo på.
Till sin hjälp att forma faktorer som man kan gå vidare med för att förebygga brott och öka tryggheten för medborgare, har man statistik från SCB, men också SKR, samt brottsstatistik från polisen.
– Man måste även ta in hårda fakta. I bakgrundsstatistiken som vi har tillgång till så kan vi se att vi har en stabil och homogen socioekonomisk fördelning i Kiruna. Men det betyder inte att det är tryggt bakom stängda dörrar och statistiken berör även brott i hemmen. Det är lika viktigt att komma åt som att man rånar någon på 100 spänn utanför krogen. Därför går vi ut och frågar och söker dialog för mörkertalen är nog stora, skulle jag tro, säger Anders Karlsson.
Hur viktig är kommuninvånarnas respons för ert fortsatta arbete?
– Det är A och O eftersom det är tillsammans med medborgaren vi kan göra någonting. Om vi bara driver en process här vid sidan om för att uppfylla vad lagen säger då blir det ju inte bra, säger Anders Karlsson